БългарияНа Фокус

Адвокатът на готвилия атентат в Пловдив: Той е нямал намерение да убива

Според адвоката на 16-годишното момче, готвило терористичен атентат в Пловдив Емил Велинов коментира, че младежът не е имал намерение да убива.

„Готов съм да го повторя 1000 пъти. Говорил съм с психолога му. Самият той твърди, че в неговата глава не е имало такава мисъл. Той е толкова жалостиво и добро дете.“ Това заяви по bTV адвокатът Емил Велинов, който представлява момчето, което службите вчера задържаха по подозрения за подготвяне на терористичен акт в Пловдив.

Защитата заяви, че сигналът е бил подаден още преди месец от семейството – до ДАНС. Това според адвоката изключва хипотезата за терористичен акт. С момчето непрекъснато е работил психолог, а после се включва и втори, изпратен от ДАНС. Младежът е ходил и на училище.

„Родителите сигнализират в ДАНС за това, което намират в телефона му. Имайки предвид промените в поведението му, проверявайки телефона му, намират нещо, което ги изненадва много – кореспонденцията с мъж, който се представял за член на ИДИЛ. Виждайки това, майката и бащата решават веднага да сигнализират ДАНС, за да бъде спряно това“, разказа адвокат Велинов.

Kакто вчера бе съобщено от Прокуратурата, момчето се е радикализирало след като е влязло в контакт с представители на „Ислямска държава“ в интернет. Според държавното обвинение готвеният атентат е трябвало да се случи в последния учебен ден.

„Детето не е обучавано за терорист. Това е силно казано. То само е кореспондирало с този човек. От любопитство се е интересувало от взривни устройства. За всяко дете, когато нещо е забранено, е по-любопитно към него. Поради тази причина е започнало да си прави някакви „взривни устройства“, заяви Велинов, според когото намерените устройства е пресилено да бъдат определяни като бомби.

В момента момчето се намира при семейството си и според Велинов трябва да остане при него, а не да бъде изведено в специализирано заведение като психиатрия, което няма да му помогне. Има възможност и ресурси да се справи с проблема, ако то е в семейна среда, смята адвокатът.

От прокуратурата обаче смятат, че 16-годишният ученик трябва да бъде поставен в изолирана среда.

Непълнолетният няма да бъде изведен от сегашната си среда, няма да се чувства изолиран и ще продължим да оказваме помощ в тази насока, заявиха от МВР.

Подобни статии

Back to top button