Последни новиниСвят

Албания и Северна Македония се разминаха с преговорите за ЕС

Все още няма единодушие сред държавите от ЕС за започване на предприсъединителни преговори с Албания и Северна Македония. Това съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Предвижда се Съветът на ЕС да обсъди на 18 юни въпроса на заседание в Люксембург.

Не искам да предричам решенията, но направихте всичко, което се очакваше от Вас, обърна се Туск към македонския президент Стево Пендаровски в съвместно изявление пред медиите. Държавата Ви даде всички правилни сигнали на страна кандидат за присъединяване към ЕС. Не всички държави от ЕС са готови за решение в следващите дни. Вярвам, че има само едно решение – за начало на преговорите със Скопие и Тирана, както препоръча Европейската комисия. Въпросът не е дали, а кога. Предпазлив съм, защото постигането на единодушие отнема повече време, отколкото би ми се искало, обобщи Туск.

По неговите думи споразуменията на Северна Македония с България и Гърция са исторически и служат за пример. Няма съмнение, че мястото на Вашата страна и на целия регион е в ЕС, добави той.

Македонските граждани заслужават възможност да изградят честно европейско общество, заяви президентът Пендаровски. Той определи доклада на ЕК с препоръката за начало на присъединителни преговори като „най-добрия досега“ и отбеляза, че комисията не е поставяла допълнителни условия. Бяхме посочени като светъл пример за региона. Споразуменията с Атина и София премахнаха пречките пред нас. Имаме слабости и ни остава още много работа. Постигаме повече, когато пред нас стоят ясни задачи, а за решаването им най-доброто средство е преговорният процес, добави македонският държавен глава.

След среща с „другия кандидат“ – албанския премиер Еди Рама на 11 юни, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер потвърди, че все още има държави в Общността, които по вътрешнополитически причини се въздържат да подкрепят началото на преговорите на предстоящото следващата седмица заседание на Съвета на ЕС. Според ЕК обективната оценка сочи, че Албания е готова да започне преговори, заяви Юнкер.

Кои са твърдо „за“

Във вторник, 11 юни, външните министри на 13 страни членки на ЕС настояха в съвместна декларация за ускоряване на европейската интеграция на Западните Балкани. Тринайсетте министри – на България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Унгария, Италия, Малта, Австрия, Хърватия, Словения, Полша, Словакия, призоваха за започване на преговори за присъединяване с Република Северна Македония и Албания през юни 2019 г.

Съвместното изявление отбелязва значението на процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани като основен инструмент за постигане на устойчива стабилност, мир и просперитет, съобщи българското МВнР. Започването на преговори ще позволи на тези две страни (Албания и Северна Македония) да се съсредоточат повече върху така необходимите реформи, а на ЕС ще бъде предоставен ценен инструмент да следи индивидуално техния напредък, заявяват 13-те.

Няма „План Б“ на присъединяването на Западните Балкани към ЕС, категорични са 13-имата министри и призовават ЕС за „смели“ и „значими“ решения по въпроса.

Това изявление доказва, че двете страни ще вървят в пакет – за започване на преговорите и евентуално (някога) за приемането им. Самият Юнкер каза: не трябва да се очаква Албания и Северна Македония да бъдат разделени в процеса на присъединяване към ЕС.

Кои са против

Агенция МИА, съобщи наскоро като се позова на дипломатически източници в Брюксел, че за разлика от миналата година главна пречка за започването на преговори тази година е Германия, а не Франция, като Париж е готов да склони на дата през юни или юли.

Френският президент Еманюел Макрон досега винаги е подкрепял позицията, че ЕС не трябва да се разширява повече, докато не се задълбочи процесът на вътрешна интеграция в ЕС и не започнат реформи (по думите му) „на нашата Европа“. През миналата година той няколко пъти каза, че не иска Балканите да се обърнат към Турция или Русия, но и не иска една Европа, която функционира трудно с 28 членове, а утре с 27 страни членки, изведнъж да се окаже с 30 или 32 държави при същите правила.

Ако тази статия Ви е харесала, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК

За още новини от света цъкнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button