Последни новиниСвят

Безпрецедентна конституционна криза в Молдова

Безпрецедентна конституционна криза се разрази в Молдова. Молдовският конституционен съд днес освободи от поста президента Игор Додон и назначи за временен президент бившия премиер Павел Филип, предадоха Ройтерс и ТАСС, позовавайки се на съобщение на съда. Временният президент може да разпусне парламента и да обяви предсрочни избори. Додон заяви, че това е опит за узурпиране на властта.

След решението на съда Павел Филип подписа указ за произвеждане на предсрочни парламентарни избори на 6 септември, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Предсрочните избори са „най-демократичният инструмент за излизане от политическата криза“, каза той на пресконференция.

Демократическата партия на Молдова, от която е Филип, вчера оспори легитимността на ново правителство, съставено от подкрепяната от Русия социалистическа партия и проевропейския блок „Сега“.

Додон е бивш лидер на социалистите и подкрепи сформирането на ново правителство начело с Мая Сайду от блока „Сега“, бивш министър на образованието.

Съдът аргументира решението си с факта, че Додон не е разпуснал парламента, както по-рано е постановил съдът. Съдът беше заявил, че ако до 7 юни не бъде съставено правителство, трябва да има нови избори.

Игор Донон каза пред кореспондент на ТАСС, че съдът не е независим и че Демократическата партия се опитва да си запази властта с цел „по-нататъшното й узурпиране“. Той призова населението да запази спокойствие и да не се поддава на провокации.


При това положение нямаме друг изход, освен да се обърнем към международната общност с призив да стане посредник в процеса на мирното предаване на властта и/или да призовем народът на Молдова на безпрецедентна мобилизация и мирни протести“, написа във Фейсбук по-рано днес Игор Додон.

След парламентарните избори през февруари парламентът не успя да състави управляваща коалиция и правителство. В събота бе избегната опасността от разпускане на парламента и предсрочни избори. Това стана, след като социалистите, които подкрепят президента, се договориха с проевропейския блок „Сега“ да действат срещу Демократичната партия на олигарха Владимир Плахотнюк, която контролираше предишния парламент и правителството, отбеляза ТАСС.

Вчера усилията на парламентарните партии за намиране на изход от политическата криза бяха приветствани от посолствата на САЩ, Русия и ЕС, които Додон информира за възможна дестабилизация на страната. Посланиците на Русия, САЩ и ЕС пристигнаха в парламента, където бе избран председател и бе съставено правителство начело с Мая Сайду, лидер на влизащата в блока „Сега“ Партия на действието и солидарността. Но Конституционният съд, контролиран по думите на президента, от Демократическата партия, обяви за незаконни решенията на парламента.

Подобни статии

Back to top button