БългарияНа Фокус

Борисов: На „Позитано“ 20 даже оставка не могат да подадат

Министър-председателят Бойко Борисов лаконично коментира вчерашните събития от конгреса на БСП. Припомяняме, че лидерката на партията Корнелия Нинова се отметна от заявеното си решение да подаде оставка след загубата на европейските изори. 

„На „Позитано“ 20 даже и оставка не могат да подадат.“ Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел и с ръководителя на ГД „Свързаност“ към ЕК Роберто Виола.

БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА ОТ ОСЕМТЕ ДЪРЖАВИ СЪС СУПЕРКОМПЮТЪР

Срещата на Борисов с Мария Габриел и Роберто Виола е по повод решението на ЕК един от осемте центъра за високотехнологични изчисления в ЕС да бъде разположен у нас. Суперкомпютърът ще даде огромна възможност за автомобилните производители, медицината и строителния бранш в България. 

„Благодаря, че Европа и ЕС се замислиха, че в следващите месеци технологичната революция ще бъде огромна. Ще вложим милиони евро заедно с ЕК. Ние даваме на хората, занимаващите се с инвестиции, работно място, което ще работи 24 часа в денонощието. Надали извън сферата на тясно профилираните специалисти някой може да си представи, че тези машини правят 4 млрд. операции в секунда. Нашето съзнание просто надали може да си го представи. Това дава огромна възможност за автомобилните производители в България, защото всеки един детайл може да бъде тестван с милиони вариации на това, което може да му се случи. Мостовете на магистралите и сградите също ще се тестват как биха реагирали, изобщо целият строителен бранш. Да не говорим и за сферата на медицината – особено за ваксините. Огромни възможности. Така че ще дадем работно място на всеки, които има желание“, обясни Борисов.

Той посочи, че в цяла Източна Европа няма такива машини.

„Това извежда България в съвсем нова роля в сферата на иновациите и новите технологии. Всяко нещо да може да бъде тествано по всякакъв начин. Така че от наша страна ще бъде направено това – сградата, разположението в Тех парка“, каза още премиерът.

Еврокомисарят Мария Габриел благодари на премиера за подкрепата. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button