БългарияНа Фокус

Борисов сравни Гоце Делчев с Че Гевара

Премиерът Бойко Борисов коментира спора между България и Северна Македония за личността на Гоце Делчев и го сравни с Че Гевара. 

„Ако погледнем е жалко. Гоце Делчев се е жертвал за свободата на Македония. Вместо тези герои със своята саможертва, да ни правят горди, по-силни и да ни обединяват, стават ябълка на раздора“, възмути се министър-председателят.

„Това са хора, които са се жертвали за благото на всички хора в този регион“, констатира Борисов.

Той направи препратка към Че Гевара, който е аржентинец, но се е борил за свободата на Куба, а е загинал в Боливия. И обобщи, че на Балканите политиците са с разум и опит и ще преодолеят всички трудности.

Министър председателят посочи, че очаква България и Република Северна Македония да запазят добрите съседски взаимоотношения.

„Имаме редкия шанс – тази територия, Балкани наречена – толкова пропита с кръв, колкото надали на друго място има, ние, всички, да направим един прекрасен бизнес климат“, подчерта Борисов.

По време на откриването на Втория бизнес форум в Пловдив премиерът призова балканските държави да направят „един чудесен бизнес климат“ в региона. 

Заедно с Борисов в Града под тепетата са половината членове на Министерския съвет – вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев, министрите на транспорта Росен Желязков, на туризма Николина Ангелкова, на финансите Владислав Горанов и на културата Боил Банов, както и еврокомисарят Мария Габриел. Присъстват и представители на едрия гръцки бизнес.

По отношение на икономическата тема, премиерът заяви:

„10-15 години нашата държава беше зле икономически. И когато фактите говорят и Конфуций – моят приятел Иван Кръстев, мълчи. Тази лоша среда е била по време на предишните управляващи“, каза премиерът.

„За последните години са се вдигнали доходите четири пъти, а БСП се хвалят, че ще вдигат доходите. Как ще ги вдигате? От бюджета ли? Вече ви видяхме как вдигахте и се сринахте. Доходи и заплати се вдигат с инвестиции“, каза Бойко Борисов.

Премиерът обърна внимание на „изключително добрата данъчна среда“. Пред представителите на бизнес средите премиерът Борисов изтъкна стабилната икономическа среда у нас, като отбеляза, че България е привлекателна за чуждите инвеститори с ниските си данъци и добрите финансови показатели. 

В Пловдив за втора поредна година представители на правителства, бизнеса и на неправителствения сектор от страната и Европа обсъждат предизвикателствата пред икономическия растеж и конкурентоспособността у нас и в Югоизточна Европа.

Част от темите са свързани с перспективите през Западните Балкани, очакванията от новия Европейски парламент и новата Европейска комисия, демографски и здравни проблеми, пътната карта на България към ЕРМ II, привличането на чужди инвестиции, енергийната и цифрова политика на ЕС.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button