БългарияНа Фокус

БСП отново на кръстопът

Днес членовете на БСП се събират на конгрес в София, на който трябва да бъде гласувана оставката на Корнелия Нинова. Ако тя бъде приета, ще трябва да бъде избран и наследник на Нинова по правилата, които определи ръководството на партията по време на пленума миналата седмица

Нинова подаде оставка заради загубата на Европейските избори, въпреки че имаше всички шансове за победа след т. нар. скандал „Апартаментгейт“, който доведе до множество оставки във властта и сериозни трусове в ГЕРБ. 

Въпреки че БСП загуби вота под нейно ръководство, Нинова заяви, че отново ще участва в надпреварата за председател на Столетницата. По думите й днесшният избор не може да се прогнозира и изненади съвсем не са изключени. 

„Аз не си падам по сценарии. Питайте сценаристите, които са ви го представили този сценарий в лицето на господин Станишев. Не ме занимавайте със сценарии. Подала съм я. Конгресът има дневен ред. Ще реши как да действаме от тук нататък“, каза Нинова, цитирана от БНР.

Очаква се конгресът да избере нов председател пряко – от всички членове на партията.

ЛАГЕРИТЕ.

БСП в момента е раздирана от остри противоречия между два основни лагера. Единият е този около председателката Нинова, която държи левицата да води по-скоро националистическа, отколкото социалистическа политика. Нерядко в нейната и реториката на привържениците й се чуват антиевропейски и прокремълски послания.

Другият лагер е около председателя на ПЕС Сергей Станишев, който настоява, че БСП трябва да бъде модерна социалистическа проевропейска партия. 

Противопоставянето между двете сили в левицата си пролича особено силно при подреждането на партийната листа за европейските избори. Първоначално ръководството около Нинова изобщо не включи Станишев в списъка с кандидатите за ЕП, макар той да е председател на една от най-големите европейски партии.

В последствие обаче решението на изпълнителното бюро беше бламирано от вътрешната опозиция и листата бе пренаредена с пряко тайно гласуване. Така в крайна сметка Станишев получи шестото място, но благодарение на преференциалния вот влезе втори в ЕП от листата на БСП веднага след водача 0 Елена Йончева. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button