БългарияПоследни новини

БСП свиква среща заради субсидиите

Депутатите от БСП ще проведат среща днес в Народното събрание с парламентарните групи на „Обединени патриоти“ и ДПС, на която ще обсъдят предстоящото намаляване на субсидиите за политическите партии от 11 на 1 лев за действителен глас. ГЕРБ отказват участие в дебата.

Днешната среща е по покана на социалистите, които остро възразиха парите за партиите да бъдат намалени на 1 лев. Социалистите са против с мотива, че това е популистко решение, което може да доведе до зависимост на политиците от различни бизнес структури.

От ГЕРБ обаче отказаха разговори с писмо до колегите си от левицата с мотива, че твърдо подкрепят решението на правителството.

ДПС заявиха, че ще предложат нула лева за субсидия и финансиране с прозрачни договори, както е в САЩ.

От „Обединените патриоти“ предупредиха, че има опасност от 1 юли партиите да бъдат лишени субсидии и да дължат пари.

Един лев за глас беше прието на първо четене от Народното събрание. „За“ гласуваха депутатите от ГЕРБ, „Обединени патриоти“, „Воля“ и „Атака“. ДПС и БСП бяха против.

Припомняме, че от „Шоуто на Слави“ разпространиха информация, според която от 2016 г. до сега всички партии са взимали не по 11 лева на глас, както е записано в закона, а по 13,20 лева на глас, съответно са им били разпределени над 6.5 млн. лева повече. В последствиеПрокуратурата потвърди тази информация и разпореди да бъде започната проверка.

В парламента пък бяха приети окончателно промени в Закона за политическите партии, които задължават формациите да върнат субсидиите, които са получили неправомерно. От ГЕРБ пък внесоха законопроект, който да направи субсидиите по един лева на глас. Това обаче според някои експерти крие рискове, че по този начин партиите могат по-лесно да станат зависими от корпоративни интереси.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button