ЛюбопитноПоследни новини

„БЯЛАТА СМЪРТ“- Страшилището, което покоси армията на СССР.

Симо Хаюха, известен като „Бялата смърт” е смятан за най-великия снайперист живял на Земята. Преписват му се над 500 убийства, като цифрата е вероятно повече. Има изключително голяма заслуга в защитата на Финландия от СССР по време на Втората световна война. 

Запознанството му с М-91

Симо Хаюха е роден през 1905г. в семейство на земеделци. Детството му премило в изключително тежка работа във фермата, която, в съчетание с лошите климатични условия, го направила много твърд човек. През 1925г., Хаюха започнал своята служба във финландската армия – задължителната наборна служба от 1 година. Макар и за кратко, той успял да значително да се издигне и то до ранг ефрейтор. След това, Хаюха се присъединил към Финландската гражданска гвардия – военна организация, сравнима с Националната гвардия на САЩ. Още тогава той проявява интерес към стрелбата и участва във възможно най-много учения и целеви стрелби. Негови колеги твърдят, че всяко свободно време, той прекарвал на открито, стреляйки по всичко, което намерил.
Първата му пушка е руската Наган М-91. Благодарение на дългогодишното си обучение и интереса му, Хаюха става изключително способен стрелец – уцелва мишена 16 пъти за една минута, на разстояние от  над 150 метра – умение, което по-късно ще се окаже смъртоносно.

Съветско-финландската война

През 1939г. СССР напада Финландия и като член на Финландската гражданска гвардия, Хаюха получил повиквателна.
Нахлулите руснаци не били организирани, говорили на различни диалекти и не били подготвени за тежките финландски зими (зимата през 1939-40г. е била много студена, с температури до -40 градуса).
Под командването на генерал майор Уилхо Туомпо, финландците се изправят пред 9-ти и 14-ти полк на съветската армия. Численото предимство на СССР било огромно, като в един  момент, 32 финландци са се били изправени срещу 4 000 руснаци. Въпреки всички обстоятелства, в крайна сметка финландците побеждават. Руснаците смятали да превземат пътищата, нещо, което финландците ги оставили да направят и се скрили в заобикалящата ги бяла пустиня. По този начин, позволили на нашествениците да преминат границата и били в перфектна позиция да използват известната си тактика „МОТТИ“. Тя се състояла в това изненадващо да поразяват малки групи от войници, които са далеч от базата и така нужното им подкрепление. Тук започва и участието на Симо Хаюха, тук започва неговата песен на смъртта. 

1 ден на „БЯЛАТА СМЪРТ“

След старателна подготовка на оръжието, той нарамвал пушката си Мосин-Наган М 91, облечен в бял камуфлаж и взимал провизии само за 1 ден. Криейки се в снега, той стрелял по онези руснаци, които влезели в неговата „зоната на смъртта”. Хаюха е известен с това, че е използвал железен прицел вместо оптичен мерник, тъй като слънчевата светлина се отразявала и разкривала прикритието му. Друга тактика, която той използвал за прикритие е да  слага сняг в устата си, за да не се вижда дъхът му. Може и да звучи като обикновен снайперист, това далеч не е така: за 100-те зимни дни, той убил повече от 500 души и си спечелил прозвището „Бялата смърт”. Руснаците толкова се страхували от него, че изпратили огромен брой снайперисти и артилеристи, за да се отърват от него, но опитите им се оказали безрезултатни, дори голяма част от тях умряли в опитите си.
На 6 март 1940г., Хаюха е поразен. Прострелян в челюстта той изпада в 11-дневна кома. Известният снайперист се събужда в деня, в който войната свършва, неговата мисия е изпълнена.
Наследство Симо Хаюха получава безброй награди и е повишен от ефрейтор до лейтенант – най-големият кариерен скок в историята на финландската армия. Независимо от тежката травма, той доживява до дълбока старост и умира на 96 години.

Ако статията ви е харесала ни  последвайте и във Facebook – Bulletin.bg

 

20 СТРАННИ ФАКТА ЗА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

Подобни статии

Back to top button