БългарияНа Фокус

Вербуваният от ИДИЛ младеж остава на свобода

16-годишното момче от Пловдив, вербувано от ИДИЛ, което миналата седмица бе задържано по подозрения, че организира терористичен акт в Пловдив, остава на свобода. Това реши Специализираният съд, чийто състав днес глед маярката за неотклонение на младежа.

Той бе пуснат при родителите си още миналата седмица, за да бъде в естествената си среда и да бъде наблюдаван от експерти на „Детска педагогическа стая“. Прокуратурата обаче обжалва по-леката мярка и поиска момчет да бъде изолирано и с него да работят психолози на МВР. Мотивите на обвинението са, че случаят нямал аналог, количеството взривни вещества и устройства – огромни, а опасността от атентат била реална.

Съдът обаче реши, че няма да уважи искането им и остави момчето на свобода. Като в мотивите си съдебният състав уточни, че е на лице обосновано предположение, че 16-годишното момче е извършило престъпленията, за които е обвинено. Съдът обаче счете, че момчето трябвало обаче да продължи да ходи на училище, за да може по-бързо да се върне към нормалния начин да живот. Така според психолог, който работи с него, по-бързо ще може да преодолее ситуацията.

В съдебната зала момчето каза, че осъзнава вината си. Според защитата решението младежът да бъде пуснат на свобода е най-доброто към момента. 

РЕШЕНИЕ В КОНТЕКСТА НА СПОР

Съдебното заседание се проведе при закрити врата. Минути преди да започне, от прокуратурата излязоха с изявление. Причината – дебатът от последните дни – правилно ли беше случаят да стане медийно известен и жертва ли е 16-годишното момче?

„Непроменено е мнението на прокуратурата, че в настоящия казус се касае за дете жертва на радикализация и огромна човешка трагедия. От другата страна стои сигурността и интересите на българското общество”, коментира говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

А  сигурността била застрашена. „В тази връзка намерени са взривни вещества и взривни устройства по обем и брой несъпоставими с друг казус от новата история на българската държава. Намерени са сериозни комуникации, съдържащи информация, че обвиняемото лице е подготвяло терористичен акт”, посочи още тя. И допълни: „Отделно от това са намерени и видеоклипове, изпращани от него към вербовчика”.

„Считаме, че към момента продължава да е налице реална опасност за сигурността на огромен брой български граждани”, заяви Сийка Милева.

Не стана ясно как точно е застрашена сигурността на гражданите, защото от прокуратурата отказаха да отговарят на журналистически въпроси.

16-годишното момче е от християнско семейство. Някъде назад в рода си е имал свой роднина, който е изповядвал исляма. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Така, преди време момчето по свои вътрешни убеждения решава, че и той ще изповядва тази религия.

Подобни статии

Back to top button