Последни новиниСвят

Взривиха останките на моста Моранди в Генуа

10 секунди бяха нужни на специалистите, за да взривят останките на емблематичния мост Моранди в Генуа. Той се срету миналата година, като инцидентът доведе до смъртта на 43-а души. 

Моранди, Генуа
снимка: Flashnews

От съоръжението, изградено от над 4500 тона стомана и бетон, бяха останали само двете масивни колони. Днес и те бяха срутени. Тъй като мостът се намира в район, заобиколен от жилищни квартали, превантивно още вчера живеещите наблизо хора бяха евакуирани.

Стотици жители, в това число бременни жени и възрастни хора, бяха информирани вчера да се еваку района. Други над 3 400 души бяха евакуирани днес от района около двете кули в подготовка за операцията. Улиците в радиус на 300 метра от моста бяха затворени.

Минути преди експлозиите зазвучаха сирени, а от водни резервоари в подножието й структурата беш обливана с вода, за да се ограничи разпространението на праховите частици. След това в рамките на секунди тя рухна.

Около кулите са поставени водни резервоари, за да се предотврати праховото замърсяване.

Лично премиерът на Италия Матео Салвини наблюдава днешното срутване на Моранди, което беше предавано и наживо по телевизията. 

Моранди, Генуа
снимка: Flashnews

След миналогодишния инцидент бе повдигнат въпросът за безопасноста на подобни съоръжения в Италия. Мостът „Моранди” беше важно транспортно съоръжение за страната. Като част от оживената мрежа от магистрали „А10”, мостът обслужваше италианската Ривиера и свързваше северна Италия с Франция.

Общо 43 души загинаха миналия авгус когато част от моста падна, а колите, движещи се по него, полетяха от 45 ме височина.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button