ЛюбопитноПоследни новини

20 СТРАННИ ФАКТА ЗА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

Мнозина смятат, че Втората световна война е най-трагичното събитие в човешката история. Темата е изключително разисквана, но все пак има неща, които със сигурност не сте чували…

1. Кучето Джулбърс било част от сапьорна дивизия, съставена от дресирани четириноги войници. Животинката обезвредила 7 468 мини и 150 снаряда. През 1945г. преминало парада на победата в Москва, носено върху мундира на Сталин.

2. Най-младият военнослужещ е бил само на 12 години – Калвин Греъм. Той е разжалван, че е укрил истинската си възраст.

3. Високопоставените военноморски офицери в Пърл Харбър се наричали Cincus, което се чете като „потопи ни”.

4. Емблемата на раменете на американската 45-та пехотна дивизия била Свастика, а частният влак на Хитлер се наричал „Америка“. Всички тези имена били променени с началото на войната.

5. Един от най-добрите японски пилоти – Хиройоши Нишазава, свалил 80 вражески самолета, умира в товарен самолет, докато се возил като пътник. на снимката: Хироши Нишазава, един от най-добрите пилоти

6. Всеки пети изстрел на бойните самолети трябвало да е трасиращ, за да помага на прицела. Това обаче било грешка, защото трасиращите амуниции имат различна траектория и така по скоро намалят точността.

7. Когато Съюзническите армии стигнали до река Рейн в Германия, първото нещо което направили било да уринират в нея – от най-обикновените войници до Уинстън Чърчил.

8. Уинстън Чърчил загубил изборите през 1945 г., макар да бил спечелил войната.

9. Немските бомбардировачи MЕ-264 били способни да бомбардират Ню Йорк, но „не си струвало усилията“.

10. По време на войната, в качеството на криптографи били използвани много индианци, защото техният език бил практически непознат и декриптирането му било много трудно.

11. След масивна бомбардировка и морски обстрел, 35 000 войници от армиите на САЩ и Канада щурмували бреговете на Кирска. 21 от тях умрели. Можеше и да е по зле, но за щастие на острова нямало никого.

12. По време на Холокоста, в концлагера Аушвиц са се родили 3000 бебета.

13. Племенникът на Хитлер, Уилям Хитлер е служил в американския флот през Втората световна война.

14. Един от най-невероятните факти от войната, който е останал дълго време скрит. Хитлер и Хенри Форд са съхранявали на работните си маси свои снимки, които подарили един на друг.

15. Първият немски военнослужещ, който пада жертва на войната, е убит от японец.

16. Когато на 6 август 1945г., атомната бомба пада над Хирошима, в местно кафене се провеждал турнир по традиционната японска игра „го”. Взривната вълна не подминала и заведението, но играчите изправили масите и довършили турнира.

17. Японският инженер Цутомо Ямагути е единственият, оцелял при бомбардировките при Хирошима и Нагасаки. Той умира чак през 2010г.

18. Освен евреите и ромите, „Свидетелите на Йехова“ също били преследвани и вкарвани в концентрационните лагери.

19. Оказва се, че стотици евреи воювали на страната на нацистите, макар и не за Германия, а за Финландия. Финландия отказва да реши „еврейския въпрос“ и оставя на своите евреи пълни права и свободи. Някои евреи дори получили немския Железен кръст, но отказали да приемат тази награда.

20. Немската подводница U-120 потънала заради неизправност в тоалетната.

 

Ако статията ви е харесала ни  последвайте и във Facebook – Bulletin.bg

https://bulletin.bg/21-%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D1%85%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-bmw/

Подобни статии

Back to top button