БългарияНа Фокус

В Котел е обявено бедствено положение

След като снощи реката, която преминава край Котел излезе от коритото си и наводни няколко къщи, а двама души бяха евакуирани, в града в обявено бедствено положение. Заради силните порои Котелска река причини щети в града, а кметът свика кризисен щаб за борба с бедствието.

Котел
снимка: Flashnews

Тази сутрин в Котел започва разчистването на щетите от падналия пороен дъжд в ниската част на града вчера следобед. 80 литра на квадратен метър е дъжда, който наводни около 20 къщи, нанесе щетите по автомобили и къщи, и изнесе асфалта от улиците. След пороя кметът Коста Каранашев обяви бедствено положение.

Днес всички общински и горски служители се очаква да се включат в разчистването на изровените от дъжда улици, съобщи кметът на Котел Коста Каранашев пред БНР.

„Правим организация всички общински служители, ще помолим и Горското стопанство да ни помогне, за да може всичко което е по пътната мрежа да бъде изнесено“.

Каранашев заяви, че ще иска помощ от държавата за възстановяването на засегнатите улици.

Котел
снимка: Flashnews

„Ще искаме помощ, защото наистина имаме по улица „Иглика“, по „Луда Камчия“, по „Кръстьо Раковски“, това са улици, „Гърневец“, които вече не съществуват. Целият асфалт е изровен, целият асфалт го няма. Така че там трябва да реагираме по най-бързия начин“.

Очаква се днес на сесията на Общинския съвет кметът да внесе предложение за отпускане на парични обезщетения на пострадалите семейства. Ще бъде разкрита и дарителска сметка за подпомагане на бедстващите.

Най-големи поражения в града има на улица „Иглика”. Тя е изцяло разрушена от наводнението. Отнесени са цели асфалтови плочи от пътя. Водата е била над 1 метър. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button