БългарияНа Фокус

Габриел не се е отказала официално от евродепутатското си място

Водачът на листата на ГЕРБ за европейските избори Мария Габриел не е подала заявление в ЦИК, с което да се откаже от мястото си в Европейския парламент. Това съобщи говорителят на избирателната комисия Александър Андреев. По думите му Габриел трябва да направи заявлението си пред Европейския парламент.

„Моето лично мнение е, че отказът би трябвало да бъде направен пред Европарламента. Имената на евродепутатите са вече обявени от ЦИК и дори са обнародвани в Държавен вестник“, коментира Андреев пред БТА.

Андреев обясни, че случаят Габриел е различен от този на избраните за евродепутати от листата на ДПС – Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, тъй като те са депозирали своя отказ писмено, още преди ЦИК да обяви имената им за избрани и на практика те са заличени от листите, без въобще да бъдат обявявани за евродепутати.

Андреев обясни, че в Изборния кодекс няма изрична уредба на такъв случай. По думите му, има уредба по отношение на предсрочното прекратяване на пълномощията на член на Европейския парламент.

Припомняме, че вчера стана ясно, че Мария Габриел ще остане еврокомисар поне до избирането на следващите представители на държавите членки в Европейската комисия, което ще се случи в рамките на 5-6 месеца. Намерението си да го направи тя съобщи в понеделнил вечерта в интервю за БТВ и коментира, че решението й е съгласувано с министър-председателя Бойко Борисов.

Така на нейно място в ЕП ще влезе следващият в листата на ГЕРБ – Лиляна Павлова.

Подобни статии

Back to top button