БългарияНа Фокус

ГДБОП погна лихварите и в Лясковец

Специализирана акция срещу организирана престъпна група, занимаваща се с лихварство в Лясковец започна ГДБОП тази сутрин, съобщава БНР. 

По първоначална информация операцията е срещу организирана престъпна група, занимаваща се с лихварство и насилствени действия спрямо длъжници.

Маскирани полицаи претърсват десетки адреси в гарда.  

До момента са задържани 5 души. 

Подробности се очакват след края на операцията.

АКЦИЯТА В БЕРКОВИЦА

Миналата седмица при акция наГДБОП и специализираната прокуратура в Берковица и село Арчар бяха задържани участници от друга престъпна група, занимаваща се с лихварство и насилствени действия. Бяха повдигнати обвинения на петима от задържаните.

При претърсване на имотите на арестуваните, органите на реда иззеха около 2 кг
златни накити, тефтери с информация за длъжници, цигари без бандерол и луксозни
автомобили

Организираната престъпна група се е занимавала основно с лихварска дейност, като е предоставяла на нуждаещи се кредити в различни размери срещу високи лихви – обикновено 30% месечно. Лихварите са действали поне от 2016 г насам.

В много случаи „заемодателите“ искали лихвите да се възстановяват с по 100 лв. седмично. При забавяне на вноска следвало рязко увеличаване на дълга, заплахи, физическа разправа, искания за прехвърляне на къщи и автомобили.

Има данни, че участници в групата са принуждавали длъжниците си да извършват против волята им незаконни действия, докато намерят начин да се издължат.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button