БългарияПоследни новини

Германски медии: „Фолксваген“ избра Турция?

Германският автомобилен производител „Фолксваген“ е избрал Турция като локация, където да построи новия си завод на Балканите. Информацията е на немски медии и започна да се тиражира сле посещението на изпълнителния директор на компанията Херберт Дис в Турция миналата седмица и срещата му с президента Реджеп Тайип Ердоган. 

Управлението на „Фолксваген, съобщава „Сабах“, е взело окончателно решение след срещата в Анкара на 19 юни.

Според съобщения в медиите, немският автомобилен производител „Фолксваген“ е избрал Турция за новата си инвестиция в завода. Информацията започна да се появява, след като изпълнителният директор на компанията Херберт Дис посети Турция миналата седмица и се срещна с президента Реджеп Тайип Ердоган. Управлението на „Фолксваген, съобщава „Сабах“, е взело окончателно решение след срещата в Анкара на 19 юни.
В началото на тази година автомобилният гигант обяви, че ще построи нова фабрика в Източна Европа за производство на версии на някои от основните му модели с конвенционални двигатели (бензин /дизел), тъй като ще произвежда електрически превозни средства в немските си заводи за ограничаване на емисиите в Европа. Германската група се е договорила и с американския „Форд“ да произвежда леки търговски превозни средства в заводите на Ford Otosan в Турция.

Първоначално е имало пет страни кандидатки за новата фабрика за „Фолксваген“. Броят им в крайна сметка е спаднал до две, като на масата са останали само Турция и България. Новият завод на немския производител на автомобили, който ще бъде създаден с инвестиция до 2 милиарда евро, се очаква да започне производство през 2022 година.

Според новини и събития, отразени най-вече от чуждестранната преса, Турция изглежда надделява над България. Твърди се, че администрацията на „Фолксваген“ е взела своето решение в полза на Турция, но официално съобщение все още не е обявено, съобщи германският всекидневник “Ханделсблат“.

Също така беше съобщено, че посещението на главния изпълнителен директор миналата седмица е поредното в Турция в последно време и че той е идвал и установявал контакти няколко пъти преди това.

„Ханделсблат“ подчертава още, че високоразвитата преработваща промишленост на Турция е повлияла на решението, както и приемливите разходи за труд. Освен това, въпреки значителния спад в автомобилния сектор тази година, „Фолксваген“ е най-добре продаваната марка в Турция в продължение на много години. Редица правителствени организации ползват някои от моделите на компанията като официални автомобили, което е важно за привлекателността на марката.

Очаква се да осигури заетост за около 5 000 души, като заводът ще произвежда моделите на „Фолксваген“  – „Skoda Karoq“ и „Seat Atecа“. Заводът ще стартира производство през 2022 г. и ще служи като една от най-важните производствени мощности в региона.

ПРЕДИМСТВАТА НА ТУРЦИЯ

Турция има автомобилна история вече почти 50 години. Като една от водещите в света страни в автомобилния сектор, Турция е получила инвестиции от много марки като Fiat, Renault, Mercedes-Benz, MAN, Otokar, Isuzu, Honda, Hyundai, Toyota и Temsa, за производство на автомобили, лекотоварни търговски превозни средства, камиони и автобуси. В допълнение към солидната инфраструктура за доставки в автомобилната индустрия, Турция има също и квалифицирана работна ръка с опит в сектора.

Според „Ханделсблат“, управлението на „Фолксваген“  се стреми да инвестира в Турция още от самото начало. Изданието твърди, че инвестиционните стимули на турското производство и по-ниските разходи за труд в сравнение с държавите от Източна Европа, са били от решаващо значение за решението на компанията.
От своя страна „Франфуркт Алгемайне Цайтунг“ похвали Турция като привлекателно място за производство на новия завод на „Фолксваген“. 
ПРЕДИМСТВАТА НА БЪЛГАРИЯ
Според „Ханделсблат“ основното предимство на България е, че държавата е членка на ЕС и това дава определена правна сигурност.
„Преговорите продължават – и с България, и с Турция“, заяви преди броени дни шефът на концерна Херберт Дийс на среща с мениджърите на Фолксваген. 
Окончателното решение се очаква преди лятната пауза в заводите на концерна във Волфсбург, която започва в средата на юли. А както е било потвърдено от осведомени източници, миналата седмица Дийс е бил на разговори в Турция.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button