БългарияНа Фокус

Голям пожар гори в ТЕЦ “Марица-Изток” 2

Голям пожар се запали в ТЕЦ “Марица-Изток” 2. По първоначални данни огънят е избухнал при ремонтни дейности. Всички останали системи на централата продължават да работят нормално. 

Продължават действията на 80 пожарникари по ликвидирането на пожара в комин на сероочистващата инсталация на територията на седми блок в ТЕЦ „Марица – Изток“ 2. На мястото на инцидента са съсредоточени 14 пожарни екипа, автомеханична стълба и екип за химическа защита. Част от горящото съоръжетние се е срутило. То е с височина около 60 метра.

На мястото пристигна министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите й инцидентът няма да се отрази на сигурността на енергийната система. 

“Пожарът няма да се отрази на сигурността на енергийната система”. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която провери на място обстановката след възникнало възпламеняване на гума на един от абсорберите на сероочистващата инсталация на блок 8. Блокът е в планов ремонт до края на месец август. Вследствие на възникналия пожар коминът на блока се е срутил. “Най-важното е, че жертви и пострадали хора няма”, подчерта министър Петкова.

Пожарът е започнал около 10 ч. при ремонт на сероочистката, която е съставена от стъкло и метал. Няма данни за обгазени и пострадали, а към момента всички други системи на блок 7 в ТЕЦ „Марица-Изток“ 2 функционират нормално.

Блокът е в планов ремонт до края на месец август. Вследствие на възникналия пожар коминът на блока се е срутил.

„Най-важното е, че жертви и пострадали хора няма”, подчерта министър Петкова.

Тя благодари за бързата и адекватна реакция на работещите в държавната централа, както и на служителите от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Няма данни и за непосредствена опасност за здравето на хората в района, както и за замърсяване на въздуха. Енергийният министър поясни, че РИОСВ е направила измервания за чистотата на атмосферния въздух и е установила, че няма превишаване на нормите.

В  работата на оперативния щаб, който ръководи действията на пожарните екипи, участва и гл. комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Производствената дейност на ТЕЦ „Марица-Изток“ 2 не е засегната от произшествието.

Предстои оглед от компетентните институции и оценка на нанесените по време на пожара щети. Застрахователната компания, в която е застрахована ТЕЦ „Марица-изток 2“, вече е информирана.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button