БългарияПоследни новини

Два язовира край Стражица преляха

Два язовира в община Стражица преляха – язовирът край село Нова Върбовка и язовир „Чешме дере“ до село Камен. В района е зам.-председателят на Държавната агенцията за метрологичен и технически надзор ген. Кирил Войнов.

„Получих информация за преливането на язовира (за този в село Нова върбовка, бел. ред.) към 1 ч. през нощта. Изпратих веднага колегите от регионалния отдел във Велико Търново. Причината са обилните дъждове. В близкото село Камен има друг язовир – Чешме дере, с 40 хил. куб метра зареден обем, който също е проблемен. Двата са каскадни“, коментира пред БТВ Кирил Войнов.

Той беше първо при язовира край Нова Върбовка, чиято стена е отнесена от поройните дъждове. Той уточни, че пожарната ще започне изпомпване на водата от язовира, а засега той не създава риск за населението на селото, защото то се намира над водоема.

„Преливането на язовира е започнало към 1 ч. през нощта. Това е един сериозен язовир, но в последствие изпратих на място колегите от Регионалния отдел във Велико Търново. Явно стената се е скъсала заради многото обилни дъждове“, съобщи Кирил Войнов.

Той посочи, че ситуацията е спокойна.

По-късно стана ясно, че е прелял и язовир „Чешме дере“ и е наводнил няколко къщи и училището в селото.

Пожарната отводнява засегнатите постройки. Към момента няма опасност за населението, обяви областният управител на Велико Търново проф. д-р Любомира Попова, цитирана от „Фокус“.

Припомняме, че преди дни във връзка с очакванията за силни валежи в страната бе обявено, че 10 язовира в страната ще бъдат под наблюдение. Във връзка с валежите и влошеното качество на питейната вода в Стрелча пък бе обявено бедствено положение. Стана ясно, че днес специалисти ще прегледат компрометираните водоизточници в района в опит проблемът да бъде отстранен.

Подобни статии

Back to top button