БългарияНа Фокус

Депутати искат обяснения за случая с починалата Мими

Случаят на 6-годишната Мими (Мария Иванова) от София, която почина от левкемия на 19 юни в детската онкохематология в Университетската болница „Царица Йоанна“ в София, разбуни духовете и в парламента. От БСП поискаха директорът на НЗОК д-р Дечо Дечев и шефът на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ Росен Иванов да дадат обяснение за „този нелеп случай“ пред депутатите в пленарна зала. 

„Поради административни безобразия, едно дете не получи необходимото лечение, което е възможно на територията на страната, а на всичкото отгоре – часове преди смъртта му, на неговите близки беше връчена фактура за 14 000 лв, която задължава близките да заплатят това лечение. 20 години съм прекарал между тези деца, за мен това не е само нелепо, но и е чудовищно“, заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Михайлов.

Той помоли депутатите да почетат с едноминутно мълчание паметта на починалото дете, чиито средства за лечение на онкозаболяване са били забавени от Здравната каса.

„Аз самият съм бил свидетел, след това сливане на агенции в тази „мегаагенция“ за медицински надзор – колко много са затруднени детските онколози при изписването на лечение. Затова ви моля – да се явят тук директорът на НЗОК и директорът на Агенция „Медицински надзор“ и да дадат обяснения за този случай“, заключи Михайлов.

От своя страна председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване и председател на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова призова случаят да не бъде използван за политически цели.

„Като лекар и като майка изказвам своите дълбоки съболезнования за загубата на това дете, защото това не се преживява. Това се съпреживява и от лекуващите лекари. За съжаление се случват смърти в България. Има нелечими болести и ние по никакъв начин не можем да използваме политически това тук, от тази трибуна“, заяви д-р Дариткова.

Тя бе категорична, че ръководената от нея комисия подробно ще проучи дали има някакви административни нарушения или недоразумения в лечението на 6-годишното дете.

Дариткова посочи, че за целта ще се направи изслушване в Комисията по здравеопазване.

„Това изслушване е в ход, на което ще се изяснят всички подробности, има ли административни нарушения и недоразумения около лечението на това дете. Убедена съм, че колегите от ИСУЛ са положили всички усилия“, допълни още председателят на ПГ на ГЕРБ.

Малката Мими е родена със Синдром на Даун, а през 2017 г. се разболява от левкемия. Лекарите успяват да постигнат ремисия, но преди няколко месеца зловещото заболяване се завръща. През април момиченцето е прието в ИСУЛ. Въпреки усилията на лекарите, състоянието на Мими постоянно се влошава, като вчера се наложи детето да бъде поставено на командно дишане заради усложнения със сърцето и белите й дробове. Малко след това детето почина.

Междувременно стана ясно, че родителите й са получили фактура за близо 14 000 лева заради два медикамента – „Винкристин“ и „Онкаспар“, които са използвани за лечението на дъщеричката им, но не са в списъка с лекарствени продукти, които НЗОК заплаща по реда на Наредба №10. Майката на Мими е подала документи още в края на април лекарствата да бъдат поети от касата, но смъртта на детето решение нямаше.

Вчера часове след смъртта на момиченцето, от НЗОК обявиха, че са поискали от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ да направи цялостна съвместна проверка по случая с лечението на 6-годишната Мими. От касата отбелязаха, че управителят на НЗОК на 18 юни е издал заповед за одобряване на заплащането на цялата сума за влятите медикаменти на момиченцето, макар че подадената от болницата към НЗОК сума е по-висока с 10 000 лева от сумата, вписана във фактурата, дадена на родителите. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button