На ФокусПравославиеСпорт

Днес е Черешова задушница! Ето всичко, което трябва и не трябва да правим

Черешова задушница е съботният ден пред Петдесетница, втората Задушница за годината. Той е ден в памет на всички починали православни християни и наричан още Спасовска задушница. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. 
След Възнесението на Господ входът на царството небесно — раят, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра. На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота.
На задушница камбаната бие траурно — с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите.

Какво е нужно да направят православните християни в този ден?

Да отидат сутринта в храма в началото на богослужението и да запишат имената на своите починали близки, защото Църквата поменава своите чеда не само общо, но и поименно. Пишат се само малките имена с някои кратки указания, като „новопреставлен” за починали преди по-малко от 40 дена, „младенец” за деца до 7 години, „отрок” или „отроковица” за деца от 7 до 16 години.

Може да се занесе в храма и храна, която се подрежда на специални маси и след прочитането на съответните молитви се раздава на присъстващите и се оставя в храма за помен и упокоение душата на починалия. Най-простата и разпространена жертва са запалените свещи.

След богослужението се отива на гробищата. Гробът е мястото за бъдещето Възкресение и трябва да се поддържа чист, подреден и украсен с цветя. Трябва да се внимава кръстът на гроба да е в добър вид и изправен. На гроба е добре да се запали свещ или кандило. При възможност да се помоли свещеник да отслужи кратка заупокойна служба на гроба. Да поседим мълчешком, да си спомним за нашия близък с любов, да се помолим Бог да прости всичките му грехове и да упокои душата му. Не подобава нито да се яде и да се пие на гроба, нито да се оставя храна там.

Ако наши близки са умрели некръстени, Църквата не може да ги поменава по време на богослужение, но за тях можем да се молим сами, както у дома, така и на гроба.

Какво НЕ трябва да правим?

На Черешова задушница не трябва да се правят сватби и кръщенета. Освен това е хубаво да не се работи и да не се извършва домакинска дейност, това е ден за пречистване на душата и това трябва да е неговия фокус. Излишно е да споменаваме, че не е хубаво днес да се правят каквито и да е тържества, забави и подобни.

За още подобни статии ни последвайте във Facebook – Bulletin.bg

Вижте историята на чудотворната икона на Пресвета Богородица, наречена Троеручица!

Подобни статии

Back to top button