БългарияПоследни новини

ДОБРИ НОВИНИ: За година 16 хил. българи се връщат у нас

През миналата година 16 хил. млади и образовани българи са се върнали да живеят и работят в България. Добрата новина сподели в интервю за “24 часа” зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

“Това е два пъти повече в сравнение с 2016 г., когато са се върнали малко над 9000 души. През последните години броят на хората, които се завръщат у нас, непрекъснато расте”, казва Русинова.

По думите й причината за това са увеличилите се възнаграждения, особено в сектора на информационните и компютърните технологии. В момента средните заплати надхвърлят 1200 лева, в сектора на ИТ те са над 3000 лв., а при застраховането – около 2 хил. лева.

“Тези суми вероятно са по-ниски от възнагражденията, които младежите биха получили в Германия, Австрия и Великобритания, но когато се приспаднат осигуровки, данъци и се отчете покупателната способност, наистина един млад човек може да получи по-добра реализация тук”, обясни Русинова.

Средната работна заплата в IT сектора в Германия е около 8000 лв., но чисто се вземат около 4900 лв. Наемите за двустаен апартамент пък може да достигнат до 3000 лв., обясняват експерти по човешки ресурси. И отчитат, че средната работна заплата у нас при този сектор е 3000 лв., като наемите в София са около 700 лв.

6000 младежи учат в момента в Германия. Това е една от причините социалното министерство да направи два кариерни форума там тази година – в Кьолн и Мюнхен. На форумите младежите получават не само конкретни предложения за работа у нас, но и пълна информация за състоянието на икономиката в страната.

“Правим предварителен анализ какви специалности учат студентите и в кои университети. Тази информация се дава на работодателските организации, за да можем да паснем хората, които ще посетят форумите, на изискванията на бизнеса”, обясни Русинова, която лично разяснява какви са предимствата на страната ни.

Над 700 млади българи са посетили изложенията във Виена, Лондон, Кьолн и Мюнхен. А през есентта такъв форум ще се направи и в Холандия. Голяма част от тях са си намерили работа у нас и ще се завърнат още това лято.

Подобни статии

Back to top button