БългарияНа Фокус

Дядото, от когото откраднаха ценни картини лежал 2 дни вързан

2 дни е лежал вързан и пребит в банята 80-годишния Стефан Стайчев, след като цигани звъннали на вратата му, представили се за инспектори на Столичния инспекторат, пребили го и откраднали от него ценни картини, съобщава „24 часа“.

Ромите задигнали 26 картини, 2650 лв. и бижута от наследника на художничката Анна Хен-Йосифова, която е обучавала щерките на цар Фердинанд – княгините Евдокия и Надежда.

Посегателството станало на 23 юни в обедните часове, а сигналът е подаден 2 дни по-късно от дъщеря му, съобщи директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев. По думите му в апартамента в безпомощно състояние била открита и сестрата на Стефан Стайчев. 

Полицаите открилию извършителите, след като камера засякла колата, с която изнесли картините. 25 от платната са открити, обясни шефът на СДВР Георги Хаджиев. 12 били продадени на антиквар за общо 400 лв., а след това препродадени за 7000 лв.

Единият от крадците – Иван Куртев, е задържан сряда вечерта. Негов другар се предал сам вчера, а третият се издирва. Тримата са с множество криминални регистрации за кражби, крабежи и други, но това им е първо престъпление, свързано с културно-исторически ценности.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button