БългарияНа Фокус

Европол обискира офиси у нас заради пиратство

Европол и българските служби извършват няколко обиска на офиси у нас заради съмнения за кабелно пиратство. Подозренията срещу кабелните оператори са за това, че укриват абонати и разпространяват видеосъдържание нелегално, съобщава НОВА ТВ.

ГДБОП и Жандармерия проверяват офисите на „Кабел САТ–Запад”в Благоевград, съобщава БГНЕС. В помещенията се извършват претърсвания и изземвания. Същата акация се проведе около час по-рано и в офисите на фирмата на оператора в Кюстендил.

По информация на НОВА операцията протича съвместно с 4 окръжни прокуратури – в Бургас, Благоевград, Петрич и Кърджали.

В Бургас Жандармерия влезе в офиса на медийна група RN в 10:30 ч. Най-вероятно се проверява броят на абонатите и излъчваните телевизионни програми. В телефонен разговор собственикът на медийната група Георги Стоянов каза, че акцията има за цел да унищожи малките кабелни оператори.

 През 2018-та година в Района прокуратура – Бургас са постъпили множество сигнали от физически лица и от представители на търговски дружества за това, че през мобилно приложение на две дружества на кабелна телевизия са били излъчвани множество чужди обекти на авторски и сродни права, множество телевизионни програми, без необходимото по закон съгласие на правопритежателя на това право, в случая – две национални телевизии.

Това съобщи пред журналисти Йовита Григорова, зам. административен ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас, предаде „Фокус“.

„Извършени са били множество проверовъчни действия от наблюдаващите прокурори при съдействието на сектор „Киберсигурност“ при ГДБОП – София и в края на месец септември 2018-та година при Районна прокуратура-Бургас е образувано досъдебно производство за извършено престъпление от общ характер по смисъла на чл. 172А ал.1 от НК, това е престъпление против интелектуалната собственост“, каза още Григорова.

Тя добави, че предвид продължаваната престъпна дейност и след надлежно разрешение на Районна прокуратура – Бургас, е престъпено към действие за незабавно преустановяване на тази престъпна дейност и са извършени действия по претърсвания и изземвания в централен офис и абонатни станции за изземване на предмети, писмени документи и компютърни конфигурации, които имат значение за делото.

„Тези действия за извършени под наблюдението на прокурор от Районна прокуратура – Бургас, също така в присъствието на служители от „Киберсигурност“ при ГДБОП, при логистичната подкрепа на Европол, НАП и Комисията за регулиране на съобщенията“, заяви Григорова.

Според нея случаят касае драстично нарушение на авторските и сродните права от две национални телевизии.

„Налице са доказателства за причинени значителни финансови щети в размер на няколко милиона лева“, добави Йовита Григорова.

По думите й предстои назначаването на сложни експертизи, които ще установят конкретния размер на причинените щети.

„В такъв случай е възможно да се престъпи към една по-тежка квалификация на извършеното престъпление по ал. 3 , която предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 3 години и глоба. По случая е уведомена Върховната касационна прокуратура и утре към 11.00 часа за медии ще бъдат дадени подробности по случая“, посочи Григорова и заяви, че ако бъдат разкрити доказателства за по-тежки престъпления, като например данъчни и други, предстои разследване по случая.

От Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори разпространиха позиция, с която заявяват, че подкрепят действията на органите на реда срещу кабелното пиратство.

Подобни статии

Back to top button