БългарияНа Фокус

“Евростат”: Българският БВП е пети по ръст в Европа

Европейската социологическа агенция “Евростат” публикува последните си данни за ръста на БВП в държавите членки на ЕС. Според данните България е на пето място по най-бърз растеж на икономиката след Хърватия, Полша, Унгария и Румъния.

Данните са за първото тримесечие на 2019г. и сочат, че българската икономика е пораснала с малко над процент спрямо последните три месеца на 2018 г. Така ръстът на БВП на България остава стабилно над средните стойности за ЕС и над средното за държавите от еврозоната.

Според статистиката за заетостта в България от началото на годината до сега тя се увеличава с малко над 0.3% – точно колкото средните стойности за ЕС и еврозоната.

След като данните бяха публикувани министър-председателят Бойко Борисов веднага ги съобщи на профила си в социалната мрежа Фейсбук с линк към публикацията на “Евростат”.

 

Според статистиката на “Евростат” като цяло БВП в ЕС нараства с 0,4%, а заетостта се повишава с 0,3 на сто средно за всички държави членки. Направено е и сравнение с растежа на икономиката на САЩ. изчисленията показват, че на фона на търговската война с Китай и напрежението с ЕС американският БВП нараства с 0.8% за първите три месеца на 2019 г. спрямо предходното тримесечие.

ПРОГНОЗИТЕ НА ЕЦБ

Европейската централна банка повиши прогнозите си за икономическия растеж и инфлацията за тази година за еврозоната, макар че предупреди, че търговските конфликти и геополитическата несигурност ще окажат влияние върху икономиката на региона, съобщава Financial Times.

ЕЦБ направи минимална промяна в перспективата си икономиката за тази година до растеж от 1,2% спрямо очакваните по-рано 1,1%. Очакванията за ръст на БВП за 2020 и 2021 г. са за 1,4%, което е понижение съответно с 0,2 и 0,1 процентни пункта.

Подобни статии

Back to top button