БългарияПоследни новини

Животновъд, изнудван от БАБХ, сравни ситуацията с робство

Българската агенция по безопасност на храните/БАБХ/ е отстранила от работа двамата инспектори, поискали подкуп от две торби с козе  сирене, кашкавал, кисело мляко и 1000 лева в брой. Толкова била мизата, за да си затворят очите и да не съставят акт на собственици на мандра край Първомай.  

До задържането на държавните служители се стигнало, след като изнудваните от тях фермери се оплакали в полицията. Криминалистите устроили капан на инспекторите – рекетьори, използвали и СРС- та при задържането им.

Единият от инспекторите е синът на кмета на село Искра. Той е началник на отдел в Българската агенция по безопасност на храните. В четвъртък вечерта прокуратурата го е освободила срещу парична гаранция от 3000 лв. Другият задържан е негов подчинен. Очаква се днес прокуратурата да реши дали да удължи ареста му или да го освободи срещу парична гаранция. Срещу двамата държавни служители прокуратурата е повдигнала обвинение за подкуп и за изнудване.

Георги Кадиев  и Мария Иванова са собственици на мандрата.

„Не става въпрос за парите. Искаха да променят начина ни на живот, защото искаха по някакъв начин да приемем някаква форма на робство, защото това нямаше да бъде еднократно и последно. Направиха го нагло и открито, по много обиден начин“.

Това разказа пред БНР Мария Иванова – животновъд от ферма в село Искра, която подаде сигнал срещу инспектори от Агенцията по храните, опитали се да изнудва семейството й за рушвет. Тя уточни, че й е било казано, че поисканите 1000 лева и две торби със сирене и кашкавал ще решат проблемите ѝ засега.
Тя обясни, че инспекторите са се възползвал от това, че са открили административна грешка, която е била допусната в документацията на нейната ферма: „Това е техният метод, начин на изкарване на пари, който приложиха“.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button