БългарияНа Фокус

Жълт код за опасно време в 15 области от утре

Новата седмица започва с опасно време. Студен атмосферен фронт се очаква да премине над страната още в неделя вечер и през нощта срещу понеделник. Прогнозата е за интензивни краткотрайни валежи с мощни гръмотевични бури в Западна България, най-вече в планинските райони и крайния Северозапад. Температурите ще паднат и ако днес максимални стойности са между 33 и 36 градуса, утре те ще са между 26 и 30.

В първия ден на новата седмица времето ще е динамично и неустойчиво. На много места в западните и централните райони се очакват краткотрайни, но понякога интензивни превалявания с гръмотевици. Има условия за локални бури с градушки и силни пориви на вятъра. В някои райони на Централна България – в Дунавската равнина, Предбалкана и Стара планина, ще паднат около и над 30 литра на квадратен метър дъжд за денонощието. За 15 области на страната е в сила жълт код за опасно време.

Заради обилните дъждове има опасност от поройни наводнения. Ниво „Тревога“ в следващите 48 часа е в сила за река Тунджа около язовир Копринка. Под наблюдение са още реките Тимок, горното течение на Огоста и старопланинските притоци на Искър в Северозападна България. В Централна България – река Вит около Тетевен, долното течение на Осъм, реките Янтра и Росица. На Югозапад под риск са реките Исток (приток на Места) и Градевска (приток на Струма), съобщи Нова телевизия.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button