БългарияНа Фокус

Задържаха полицай, произвеждал нелегални цигари

Полицай беше задържан и обвинен за производство и разпространение на цигари без бандерол. Освен жандармеристът, ще бъдат съдени още 10 души по същите обвинения. 

Служителят на МВР е бил задържан в събота на „Траянови врата” при опит за транспортиране на нелегалната продукция. В личния си автомобил той карал над половин тон наразян тютюн, разпределен в 30 чувала. 

Установени са случаи, при които той е паркирал автомобил, с тютюн на паркинга на Жандармерията, докато бил на работа. Освен това той пренасял нелегалната стока докато бил облечен в служебната си униформа, за да не се усъмняват в него колегите му, съобщиха на брифинг от Прокуратурата. 

В организираната престъпна група от началото на 2017 г., действала на територията на цялата страна, униформеният изпълнявал ролята на куриер.

Акцията срещу задържаните се провела на 12 юни в Русе, Велико Търново, Смолян и Благоевград. Извършени са претърсвания и изземвания на над 100 адреса, направени са обиски на автомобили и хора. Иззети са над 360 кг тютюн, тефтери за водене на черно счетоводство, нелегално съхранявани боеприпаси. Установена е книжарница и в Гоце Делчев, където са поръчвани етикети на известни марки тютюневи изделия.

Цигарите без бандерол се произвеждали в три цеха, като основната база била в Русе. Част от обвиняемите са задържани преди няколко дни.

Средно на седмица групата произвеждала по около 1 тон тютюн за пушене. Той се продавал в разфасовки от по 1 кг, всяка от които струвала 45 лева. Щетите за държавния бюджет от неплатения акциз са 3 млн. лева.

А престъпната група печелела повече от 100 000 лева на месец. Парите се изпращали до ръководителя или чрез системите за бързо разплащане. Печалбата се разпределяла между членовете на групата съобразно функциите им. Служителят на МВР получавал по 2 лева за всеки килограм тютюн, който превозвал.

Ако тази новина Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button