БългарияПоследни новини

Заради технологиите до 2025 г. изчезват 10-15% от работните места

Последствията от дигитализацията ще окажат голямо влияние на пазара на труда и ще се наблюдават сериозни модификации на работните места. Такива мнения бяха изразени по време на конференция „Бъдещето на труда – бъдеще за трудещите се или бъдеще за капитала?“ в София Хотел Балкан. Форумът се организира от Фондация „Солидарно общество“ и Фондация „Фридрих Еберт“.

„Очакванията са, че до 2025 година ще изчезнат между 10 и 15 % от всички работни места“, смята председателят на комисията по труда и социалната политика в Народното събрание Георги Гьоков. 

Според Гьоков и заместник-председателя на Националния съвет на БСП Деница Златева, необходимо е гражданското общество , синдикати и работодатели да поставят началото на задълбочен дебат за последиците от дигитализацията. 

Освен за материалното компенсиране на губещите работници от дигитализацията, на форума бе обърнато внимание и на осигурителните и трудови права на хората в променящата се среда, в която изчезват традиционните работни места.

Все повече работата ще се върши от вкъщи, от кафенето, ще има договори с различни фази на заетост, отбеляза управителят на НОИ Ивайло Иванов.

Програмният директор на Фондация „Фридрих Еберт“ Пенчо Хубчев каза, че има 2300 дигитални платформи за наемане на работа в света, които тотално променят досегашните форми на труд, като работещите често нямат осигуровки, стандарти за работно време, за условия на труд.

България е на последно място в Индекса за навлизането на цифрови технологии в икономиката и обществото /DESI/ за 2018 г., изоставайки с две места спрямо предходната година, отчетоха експертите.

Участниците във форума се обявиха и за утвърждаване на стандарт за базова компютърна грамотност, промени в учебните планове и програми с фокус към математиката и природните науки, разширяване на план-приема в университетите по специалности, свързани с информационни технологии.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button