БългарияПоследни новини

Затвориха пет кабелни оператора заради злоупотреби

Дейността на пет кабелни оператора на територията на страната бе прекратена след вчерашните акции на Прокуратурата и ГДБОП. Това стана ясно по време на брифинг на държавното обвинение. 

кабелни

Престъпления против интелектуалната собственост и укриване на данъци в особено големи размери е установила прокуратурата при акцията си вчера. Обвиняеми все още няма, но е бил задържан компютърен специалист от Дупница, който се е опитал да попречи на работата на службите, каза днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

60 са телевизионните програми, които петте кабелни оператора са разпространявали неправомерно. Дотук е установено, че щетата от незакупени авторски права – само за Нова телевизия, Би Ти Ви и HBO и само за 2 месеца – е над 10 милиона лева.

кабелни

Освен неплащане на авторски права, операторите са подавали и фалшива информация за броя на потребителите си:

„Официално е заявила комисията 1 388 потребителя, а фактически абонатите са 12 620“, беше примерът от кабелен оператор, транслирал телевизионни програми в Сандански, даден от Румяна Арнаудова.

Кабелните оператори са познати на прокуратурата и на МВР, но защо не се е стигнало до търсене на наказателна отговорност досега, ще се проверява тепърва.

Сигналите са били подадени от български национални телевизии за незаконно разпространяване на телевизионни програми без разрешението на носителя на авторските права и паралелно осъществявани от кабелните оператори данъчни престъпления.

кабелни

От МВР съобщават, че е установена значителна разлика между реалните потребители на ТВ съдържание в страната  и официално регистрираните – данните сочат, че около  700 хиляди абонати са в сивия сектор и чрез тях собствениците на кабелни телевизии укриват данъци в значителни размери.

Офисите на кабелните оператори са били претърсвани едновременно от 8 екипа след предварителни разрешения от съответните окръжни съдилища.

Подобни статии

Back to top button