БългарияНа Фокус

Захариева: От години в Македония лъжат децата си

В Северна Македония възпитават децата си във „фалшив национализъм“ и ги лъжат от години. Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод разпалилия се скандал за личността на Гоце Делчев между София и Скопие. По думите на Захариева българската страна не иска да се променя историята, а да се каже истината.

„Това, което за мен е абсурдно и подчертавам, че не е предложение на тяхното правителство, беше за общото празнуване на Гоце Делчев на 7 октомври. Много българи дори не я знаят тази дата, тя е най-голямото предателство и няма как да го честваш. Те продължават да лъжат децата си, а няма как да се опитваме да ги възпитаваме във фалшив национализъм. България няма претенции към историята на Македония след 1944 г. За изминалите 30 години не сме имали такова развитие между двете държави, каквото се случва през последните няколко години“, добави Захариева.

Външният министър коментира, че затова фокусът е върху учебниците, защото докато в Северна Македония продължават да възпитават учениците си във фалшив национализъм, нищо няма да се промени.

„Въпросът е да започне промяна в манталитета“, каза още тя.

Екатерина Захариева допълни, че за изминалите 30 години не е имало такова развитие между двете държави, каквото се случва през последните няколко години. Тя посочи, че преговорите са трудни, но вижда промяна в отношенията.

По думите й, едно от най-големите предателства към България, извършено от Българската комунистическа партия, е отказът да признаят македонците за българи – под натиска на Сталин и Тито, които не са искали голяма балканска държава. Захариева обясни, че на 7 октомври под натиск на Сталин, Георги Димитров изпраща костите на Гоце Делчев в Скопие. 

Припомняме, че след подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония бе създадена Съвместна междуведомствена комисия по иисторическите въпроси. нейната цел бе да се изчистят споровете около общата история на двете държави и да се установи практика за съвместно честване на общите ни исторически личности.

Преди дни министърът на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов излезе с остра позиция, в която се твърди, че комисията не работи. Поводът за писмото му до медиите бяха именно споровете за личността на Гоце Делчев. Според Каракачанов Северна Македония използва Договора за добросъседство, за да прокарва политиките си за ЕС и НАТО, като „замазва очите“ на България.

Подобни статии

Back to top button