БългарияПоследни новини

Здравният министър с писмо срещу омбудсмана

Здравният министър Кирил Ананиев написа писмо до медиите по повод подекрпата на омбудсмана Мая Манолова за протеста на здравни работници, който се проведе днес в Стара Загода и други градове на страната. 

Днес общественият защитник се появи на пореден протест на медицински работници, който цели те да получат увеличение на възнагражденията, което беше гласувано от Министерския съвет, но още не е достигнало до хората. 

Манолова припомни, че министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е обещал, че до 20 април ще има нови проекти на закони за съсловните организации, а до 10 май да има нова методика за определяне на заплатите на медицинските сестри. Това обаче до думите ѝ така и не се случило.

„Обещаха, че от 1 юни стартовата заплата за медицински специалист ще бъде 950 лв. Реално увеличенията, които се случиха са в рамките на 20, 50 или най-много 80 лв.“, подчерта Манолова.

Омбудсманът заяви още , че ще бъде с медицинските специалисти докато исканията им не бъдат изпълнени и няма да позволи те да бъдат „мачкани“.

На това министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отговаря в писмото:

„Уважаема госпожо Омбудсман,

Не приемам спекулациите Ви относно възнагражденията на медицинските специалисти и обвиненията, че „парите изтичат“.

Предполагам, че става въпрос за отпуснатите от Министерския съвет допълнителни средства по бюджета на МЗ, както и за 50-те млн. лв. – разблокирани средства от резерва на НЗОК за увеличение на клинични пътеки, чиито цени години наред не са променяни.

В тази връзка обръщам внимание на нещо, което, отново предполагам, отлично знаете, а именно – че болниците са търговски дружества и аз, като министър, няма как, колкото и да искам, да вдигам заплатите на персонала в лечебните заведения. Това, което мога да направя, е да защитя допълнителен ресурс за извършена медицинска дейност. Убеден, че българските професионалисти по здравни грижи и българските лекари заслужават достойни възнаграждения, го направих.

Към момента лечебните заведения са получили единствено 30 млн. лв. – средствата, които Министерският съвет отпусна на 20 февруари – предназначени основно за общински и областни болници.

Средствата, отпуснати с постановление на МС от 10 април, както и средствата, предвидени за увеличение на клиничните пътеки, ще достигнат до медицинските специалисти с юнските и юлските възнаграждения.

Този ресурс приоритетно ще отиде за възнаграждения за персонала на база извършена дейност, какъвто ангажимент действително съм поел. Обещах методика. Тя е готова. Представих я пред социалните партньори в Отрасловия съвет по здравеопазване. В момента постъпват техните предложения и се надявам в кратки срокове да бъде финализирана.

Госпожо Манолова,
не съм обещавал „до 20 април т.г. да има нови проекти на закони за съсловните организации“, както твърдите. Обещах единствено да проведа разговори с партиите от управляващото мнозинство по темата и го направих. От тук насетне в техни ръце е законодателната инициатива.

Г-жо Омбудсман,
Не искам извинение от Вас за хаоса, който създавате в системата“, пише Кирил Ананиев.

Омбудсманът Мая Манолова, за която тази сутрин стана ясно, че има подкрепата на БСП за кметския пост на София, нерядко участва в протести на граждани. тя беше и една от основните опори при недоволството на майките на деца с увреждания. В крайна сметка те получиха всички законодателни промени които искаха, упорито отричайки, че някой им плаща да протестират. Манолова също толкова яростно отричаше да „чха протестите“, отрича и до сега, че възнамерява да се кандидатира за градоначалник на столицата. По думите й разговори с нея за това не са водени.

Подобни статии

Back to top button