БългарияНа Фокус

Иванчева с жалба до ВАС заради изборите

Отстранената кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева подаде жалба до Върховния административен съд заради европейските избори. Тя е против законността на избора на Атидже Байрямова Алиева – Вели и Искра Димитрова Михайлова – Коларова, и двете от листата на ДПС. Върховните съдии трябва да вземат решение дали да бъде сезиран Конституционния съд с мотивирано искане да се произнесе по законността на избора на член на Европейския парламент от Република България.

Според Десислава Иванчева зачетените от ЦИК заявления на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да оттеглят по същество съгласието си за участие в изборите след провеждането на самите избори представлява институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната. Решението на ЦИК, с което тези заявления за оттегляне на съгласие се зачитат, нарушава Конституцията на Република България и по-специално текста на чл.57, ал.2, който не допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други, пише в жалбата на Иванчева.

Върховният административен съд е носител на правото да оспори законността на проведените на 26 май 2019 г. избори за членове на Европейския парламент от Република България, както и законността на избора на отделен член на Европейския парламент от Република България, припомнят от съда. Съгласно Изборния кодекс ВАС може да сезира КС въз основа на постъпило в срок оспорване от кандидатите за членове на Европейския парламент от Република България, партиите, коалициите и лицето, което представлява инициативния комитет, регистрирали кандидати в изборите.

Припомняме, че на изборите за Европейски парламент на 26 май като независим кандидат Десислава иванчева получи 1.55% от гласовете – повече от парламентарно представените партии на Валер Симеонов – НФСБ и на Волен Сидеров – „Атака“. Малко преди това тя получи 20-годишна присъда за искане на подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

Подобни статии

Back to top button