БългарияНа Фокус

Изненадващо отложиха намаляването на субсидиите

Депутатите изненадващото отложиха приемането на промените в Закона за политическите партии, с които субсидиите щяха да се намалят от 11 на 1 лев на действително получен глас. Измененията трябваше да минат на второ четене днес. 

Причината за отлагането на гласуването е, че народните представители не са получили доклада от провелото се вчера заседание на Комисията по бюджет и финанси – водеща за законопроекта. В него са отразени изказванията и начина, по който са гласували парламентарните групи. 

В началото на заседанието председателстващят Емил Христов от ГЕРБ обяви, че предлага разглеждането на тази точка да бъде отложено. Мнозинството от депутатите подкрепиха отлагането – 186 гласуваха „за“, само двама се възпротивиха, а 7 се въздържаха.

Вчера депутатите, участващи я Комисията по бюджет и финанси, приеха на второ четене промени в Закона за политическите партии, с които свиха държавната субсидия за партиите от 11 на 1 лев за получен действителен глас.

Поправките в закона позволиха и юридически лица да предоставят дарения на политическите формации, както и безплатно ползване на партийните офиси. Промените трябваше да влязат в сила от 1 юли. Все още не е ясно кога законовата поправка ще стигне отново до пленарната зала. 

От ДПС, които са вносители на предложението частни лица да могат да правят дарения за партиите, признаха по време на вчерашното заседание, че това може да доведе до зависимости. Омбудсманът Мая манолова пък отстро се възпротиви срещу възможността за частно финаниране на партиите и категорично заяви в своя позиция, че няма да се поколебае да даде измененията на Конституционния съд.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button