Свят

Иран с ново предупреждение към Европа

Европа разполага с малко време да спаси международното ядрено споразумение с Иран след изтеглянето на САЩ от него, каза днес иранският президент Хасан Рохани, цитиран от агенция ФАРС и Ройтерс, на които се позова БТА.

„Моментът е критичен и Франция все още може да работи с останалите подписали споразумението и да изиграе историческа роля за спасяването му в това кратко време“, каза Рохани на среща с новия френски посланик в Техеран.

Според президента пропадането на ядрената сделка няма да бъде в интерес на региона и на света.

На 27 юни иранските запаси от обогатен уран ще надхвърлят лимита, определен с международното споразумение за ядрената програма на Иран от 2015 г., съобщи междувременно днес говорителят на иранската Организация за атомна енергия, предаде Франс прес.

„Днес започна обратното броене, преди да натрупаме над 300 килограма запаси от обогатен уран, и до 10 дни, сиреч на 27 юни, ще надхвърлим този лимит“, заяви Бехруз Камалванди на пресконференция, излъчена пряко по иранската държавна телевизия.

„Освен това взехме решение да спрем износа на тежка вода“, предвиден от сделката при надхвърляне на лимитите, посочи иранският говорител, цитиран от ТАСС.

Камалванди отбеляза, че Иран все още очаква от европейските страни – участнички в споразумението, да изпълнят поетите от тях ангажименти. „Търпението ни се изчерпа: чакахме една година и (на 8 май т.г.) дадохме още два месеца, тъй че те още имат малко време, за да поправят нещата“, обясни той. Говорителят добави, че Техеран е в постоянен контакт с представителите на европейските страни.

Техеран обяви през май, че ще престане да спазва някои от задълженията си по ядрената сделка от 2015 г., след като по-рано САЩ обявиха, че едностранно се изтеглят от нея. Иран заяви, че смята да поднови обогатяването на уран до по-висока степен, ако до 60 дни световните сили не защитят икономиката му от американските санкции.

„Очевидно е, че Иран не може да спазва това споразумение едностранно“, каза Рохани пред лидерите на 27 азиатски държави, събрали се в Душанбе на 15 юни.

Той не посочи какво конкретно ще предприеме Иран или пък какви положителни сигнали очаква да види.

В заключителната си декларация страните участнички във форума в Душанбе потвърдиха, че споразумението по иранската ядрена програма от 2015 г. е значително постижение на многостранната дипломация и че то няма алтернатива, като призоваха всички страни, които са го подписали, да изпълняват изцяло задълженията си.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза днес, че Иран засега точно спазва договорените с международната общност ограничения върху обогатяването на уран. Той добави, че Москва не знае за някакви изявления, според които Техеран възнамерява да прекрати спазването на споразумението.

„Не съм чул такова изявление“, каза Песков, цитиран от Ройтерс, на пресбрифинг в Москва.

Великобритания, Франция и Германия предупредиха Иран да не нарушава условията по ядрената сделка.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button