БългарияПоследни новини

ИТ специалист арестуван заради хакерска демонстрация

Задържаха компютърния специалист Петко Петков, който показа пробив в електронната система на Община Стара Загора и възможност да се източат личните данни на всички граждани. Заради неговата демонстрация беше спряна системата за записване в училища и детски градини в общината, предаде БНР.

Петков е задържан вчера за срок до 24 часа, информира адвокатът му Емил Георгиев.

Компютърният специалист е разпитван във връзка с клип, публикуван в социалните мрежи, на който той показва как чрез системата за записване в детските учебни заведения може да се достигнат данните на 235 000 жители на Старозагорска област.

Според адвоката му той само е искал да покаже проблема:

„Проблемите са другаде. Те не са в това, което той е направил. Проблемите в най-голяма степен са в онези, които са градили тази софтуерна архитектура и очевидно са допуснали една сериозна уязвимост“.

Тя е разработена от „Информационно обслужване“ АД, които са уведомени, но и до днес няма нито становище, нито отговор, каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който настоява проблемът да бъде отстранен.

„Трябва да го отстранят за собствена сметка и понесат отговорност пред Община Стара Загора затова, че са ни предоставили незащитен софтуер“, каза кметът.

По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за противоправно извличане на информация, а Прокуратурата трябва да реши дали да повдигне обвинение срещу Петков.

„На този етап се работи приоритетно, за да се съберат достатъчно доказателства и да се тръгне към обвинение“, каза окръжният прокурор Дичо Атанасов, цитиран от Дарик. Тепърва ще се разпитват още свидетели, ще се назначат компютърни експертизи.

Законодателят е предвидил по основния текст до две години лишаване от свобода, а при квалифицирания текст- от една до три години.

Към момента на деянието Петков не е осъждан. За подобно деяние законът предвижда глоба от 1000 до 5000 лева.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Хакер проникна в мрежата на НАСА с компютър за 35 долара

Подобни статии

Back to top button