БългарияНа Фокус

Каракачанов: Македония ни използва, за да влезе в ЕС и НАТО

Министърът на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов с гневна позиция по адрес на македонските представители от Междуведомствената комисия по историческите въпроси. поводът за недоволството на вицепремиера стана отказът на македонците да признаят, че Гоце Делчев и бил българин. Каракачанов дори стигна до там, че обяви комисията за неработеща.

“Ако това продължава – преговорите са безсмислени. Смесената комисия по историческите въпроси зацикли върху живота и делото на Гоце Делчев. Три дни скопската страна отказва да признае очевидния, документиран и признат от самия Гоце факт, че войводата е българин по народност. Македонската страна признава, че Делчев е роден в екзархийско населено място – Кукуш, че е бил екзархийски учител, но забравят чия е Екзархията. Забравят също и скръбното изказване на Гоце от писмото му до Никола Малешевски: „… когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест“, се казва в позиция на Каракачанов, разпространена до медиите от ВМРО.

По думите на воеводите Северна Македония използва Договора за приятелство и добросъседство с България, за да прокарва политиките си за влизане в ЕС и НАТО.

“Елитът в Скопие тупа топката и се опитва да ни замазва очите, за да си прокара политиката за НАТО и ЕС. Поредното безобразие на скопските политици пролича достатъчно ясно в предложението им в смесената комисия. Според това предложение Делчев е деец на македонското освободително дело, който бил почитан и от народа на България. На няколко места се споменава как Делчев е символ на Македония, но системно се пропуска, например, че Организацията работи и в Одринско и това се споменава само пътьом”, отбелязват от ВМРО.

Според Каракачанов действията на македонците минират процеса по подобряване на отношенията между двете държави.

“За мен подобно предложение е откровена подигравка, която всъщност минира процеса на подобряване на отношенията между двете страни. Досега процесът на разведряване със Скопие се дължи най-вече на великодушието на София и на ангажираността на международни фактори. Но явно време е България да втвърди позицията си подобно на гръцката страна”, пише в писмото. 

Подобни статии

Back to top button