БългарияНа Фокус

Кой е виновен за надвзетите субсидии?

Въпрос с повишена трудност циркулира в общественото пространство – кой е виновен за надвзетите повече от 6.5 млн. лева субсидии от политическите партии?

Според БСП, очаквано, това е министърът на финансите от управляващата партия Владислав Горанов. Позицията на партията изказа пред БНР секретарят на ПГ на “БСП за България” и зам.- председател на правната комисия в НС Филип Попов.

“Министърът на финансите не си е свършил работата и е разпределил неправилно парите за партиите и коалициите. Отговорник за това е министърът на финансите. И това е записано в Закона за политическите партии”, смята Попов.

Той напомни, че именно в нормативните актове ясно е разписано, че субсидията е 11 лв. за глас и няма обяснение как са станали повече, след като методологията на изчисляване не е променяна.

“Има определен брой гласове на вот за партия или коалиция с по 11 лева на глас. Няма нищо сложно в това изчисление, очевидно министърът на финансите се е затруднил. Затова следва да понесе отговорност. Следва прокуратурата да развие разследването си по отношение на отговорността му, защото той трябва да контролира”, каза още Филип Попов.

Той подчерта, че в БСП, които между другото също са били облагодетелствани от доказаното от Прокуратурата нарушение, има политичеко решение да се съдейства по всички възможни начини за връщането на получените неправомерно допълнителни средства. 

Според председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обаче финансовият министър не е виновен, а просто са се получили неточности.

“Със субсидията на политическите партии се получи неточно прилагане на разпоредбите на закона”, коментира Дариткова.

Тя допълни, че от БСП нямат право да роптаят така силно, защото и те са сред партиите, получили с над два лева повече за всеки получен глас. Дариткова подчерта, че с приетите днес в правната комисия законодателни изменения (предложени от Министерски съвет) дефинира ясно и точно какви са ангажиментите за изплащане на субсидии на политическите партии и как ще бъдат възстановени надвзетите средства.

По време на заседанието на комисията тезата, че неправомерно взетите средства се дължат на грешка защити и правосъдният министър Данаил Кирилов

„Ако твърдим че има грешка – тя е грешка в изчислението, или в метода“, настоя Кирилов.

Междувременно стана ясно, че ще се проверяват слъжностни лица от Министерството на финансите за извършено престъпление от служители на финансовото министерство при разпределянето на държавните партийни субсидии след 2016 година, съобщават от държавното обвинение.

От прокуратурата уточняват, че със заповед на финансовия министър е утвърден механизъм, по който се изчисляват партийните субсидии и че контролът по изпълнението му е възложен на директорите на дирекции “Държавни разходи” и “Държавно съкровище”. Изрично се цитира писмо от 22-ри май 2019-а, в което шефът на Дирекция “Държавни разходи” признава, че има допусната грешка при формирането на общата сума за финансиране на политическите партии поради възникнало заблуждение. Освен, че иска от финансовия министър да си събере надвзетите пари, Държавното обвинение очаква от Сметната палата действие за финансов контрол по отношение на политическите партии.

Припомняме, че днес Върховната административна прокуратура потвърди изнесената в “Шоуто на Слави” информация, че пет политически партии са получили неправомерно над 14.5 млн. лева под формата на субсидии. Така вместо за всеки глас партиите, получили над 1% на последните парламентарни избори, да получават по 11 лева, както е записано в закона, са получавали 13,20 лв. 

След края на проверката бяха сезирнаи министърът на финансите и Сметната палата, в парламентарната Комисия по правни въпроси пък бяха приети законодателни изменения, които да прецизират текстовете.

Подобни статии

Back to top button