БългарияПоследни новини

Лиляна Павлова може да стане вицепрезидент на ЕИБ

Министерският съвет номинира бившия министър на европредседателството и настоящ народен представител Лиляна Павлова за вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка. Това стана ясно след заседанието на правителството днес. Решението за номинацията на Павлова бе обосновано с “богатия й управленски опит”. 

За да стане част от Управителния съвет на Европейската инвестиционна банка, Министерството на финансите трябва да уведоми останалите страни от избирателната комисия на банката за българската номинация. Според правителството бившият министър на европредседателството има опит във финансовото управление и в сътрудничеството на европейските институции.

Припомняме, че преди два дни стана ясно, че Павлова ще бъде шестият представител, който ГЕРБ ще изпрати в ЕП след като водачът на листата на управляващата партия Мария Габриел обяви, че ще остане на еврокомисарския пост поне до края на мандата на настоящата Европейска комисия. 

Ако Павлова обаче приеме поста в Европейската инвестиционна банка, на нейно място в ЕП ще влезе осмият в листата на ГЕРБ-СДС Емил Радев. 

Съгласно Устава на ЕИБ, представителството на държавите-членки в управителните органи на Банката се осигурява чрез разпределение в избирателни групи. В избирателната група, в която е България, са включени още Хърватия, Кипър, Чешката република, Унгария, Малта, Полша, Словашката република и Словения. Ротацията на съответните постове в Съвета на директорите, Управляващия комитет и Одитния комитет на банката са уредени с Временно споразумение, подписано от министрите на финансите на страните в групата, в качеството им на членовете на Съвета на гуверньорите на банката.

Съгласно Временното споразумение, подписано чрез размяна на писма в периода ноември 2016 г. – май 2017 г., ротационната схема за позицията на вицепрезидент предвижда през месец септември 2019 г. представител на България да заеме позицията вицепрезидент на ЕИБ за срок от три години, като мандатът ще изтече през септември 2022 г., се посочва в съобщението на правителствената пресслужба.

Подобни статии

Back to top button