На ФокусСвят

Македонци: Никога няма да приемем, че Гоце Делчев е българин

Полемиката около историческата личност на Гоце Делчев между България и Северна Македония продължава. След като разногласията в междуведомствената комисия по историческите въпроси между двете страни провокира острата реакция на българските патриотични политически партии, съответно и на министерството на външните работи, темата продължава да е в развитие.

„Ако българската страна настоява да се напише, че Гоце Делчев е български революционер, тогава няма да бъде постигнат резултат по този въпрос.“

Това заяви македонският историк проф. Драги Георгиев, директор на Института за национална история и ръководител на македонския екип в съвместната комисия по исторически и образователни въпроси, създаден по силата на Договора за добросъседство, предава скопското електронно издание „МКД“.

В интервю за телевизия Сител, Георгиев казва, че в македонските учебници Гоце Делчев ще остане македонски революционер и по никакъв начин няма да приеме, че трябва да бъде признат за български революционер.

Министрите на външните работи и на отбраната на България Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов заявиха наскоро, че Македония трябва да признае, че Гоце Делчев е българин и заплашиха, че ще възпрепятстват членството на Македония в ЕС, ако това не бъде прието, припомнят медиите в съседната ни държава.

Според Каракачанов Северна Македония само използва България, за да прокарва политиките си за ЕС и НАТО. Захариева пък бе категорична, че от години в Македония лъжат децата си за историята – нещо, което България не би позволила да се прави за нейна сметка. 

На това реагира и историкът Наташа Котлар, която казва, че „апостолът на македонската революционна борба, Гоце Делчев, е македонска историческа личност и не може да се пазарите за него! Зелен фасул, картофи и зеле има много на пазара, за тези зеленчуци се пазарете колкото искате …!“ – написа в профила си във Фейсбук Котлар.

По думите на президента на Република България (2002-2012 г.) Георги Първанов, смесената междуведомствена комисия, която трябва да се занимава с въпроса, е обречена. Той призова да се изясни какво означава понятието „обща история“, което е заложено в договора между София и Скопие.

В Скопие трябва да признаят, че македонската държавност е пораснала върху вековната снага на българската държава. Българската борба за свобода доведе до създаването на македонската държава, категоричен бе президентът на България от 2002 до 2012 г.

Ако Тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button