БългарияПоследни новини

Мая Манолова против финансирането на партии от фирми

Омбудсманът Мая Манолова призова депутатите да не приемат промените в Закона за политическите партии, които позволяват частни фирми и компании да финансират политическите партии. 

„Обръщам се към вас, за да заявя категоричното си несъгласие с предварителните изменения в нормативната уредба, уреждаща финансирането на политическите партии, с което се допуска неограничено частно финансиране и безвъзмездно ползване на държавни и общински помещения за осъществяването на тяхната дейност“, обръща се в отворено писмо към депутатите Мая Манолова.

Общественият защитник категорични заявява, че ако промените минат и на второ четене утре, тя няма да се поколебае да подаде жалба в Конституционния съд срещу тях.

Манолова е категорична, че новите текстове противоречат на конституционни принципи и разпоредби арогантно легализират интересите на олигархията за сметка на правата на гражданите и политическия плурализъм.

Същевременно обаче омбудсманът подкрепя намаляването на партийните субсидии от 11 на 1 лев на действителен глас.

ПРИЕТО НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ

Междувременно се състоя второто гласуване на промените в размера на партийните субсидии в парламентарната Комисия по бюджет и финанси. Депутатите отново приеха предложението на ГЕРБ за намаляване на средствата, които получават партиите от 11 лева на 1 лев на действително получен глас.

Предложението на ДПС за 0 лева партийна субсидия пък бе отхвърлено. Одобрение обаче получи искането им частни фирми да могат да финансират партии. От партията на Мустафа карадайъ обаче признаха, че това може да доведе до зависимости.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button