БългарияНа Фокус

Медицинските сестри във Видин на ефективна стачка

Медицинските сестри от Видинската болница започнаха от днес едночасови ефективни стачки. Специалистите по здравни грижи спряха работа между 8 и 9 часа сутринта. А техните искания са същите като на останалите здравни работници в страната – достойни възнаграждения и условия на труд. 

Медицински сестри, лаборанти, рехабилитатори са пред входа на болницата във Видин. По един час на ден няма да работят, а протестите са защото не са изпълнени исканията за по-достойни условия на труд и по-високи възнаграждения. 

Протестът е подкрепен и от омбудсмана Мая Манолова, която в 13:30 часа днес ще е във Видин за среща с професионалистите по здравни грижи.
Според председателя на дружеството на професионалистите по здравни грижи в болницата във Видин Диана Богомилова всички други начини за решаване на проблемите им вече са изчерпани:

 

„До момента нямаме разрешаване и действие по нито едно от исканията от нас. Не само, че нямаме краен резултат, ние нямаме въобще работа по тези искания. Непрекъснато уведомявахме, че по този начин не може повече да се работи, а идва отпускарски сезон, ние наистина не можем да правим графици, да работим“, каза Богомилова пред БНР.

Медицинските специалисти в продължение на седмица няма да работят между 8:00 и 9:00 часа. Уверяват, че пациентите няма да бъдат изоставени:

„Ще има колега, дежурен, по един човек“.

Ако исканията не бъдат изпълнени, ще стачкуват по два часа на ден, заявиха, че последната стъпка е подаването колективно на оставки. По думите им вече има липса на кадри в болницата. 

Заради протестите на специалистите по здравни грижи се разпали конфликт между министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и омбудсмана Мая Манолова, която подкрепоя исканията на недоволните. В писмо до Манолова Ананиев заяви, че не иска тя „да се извинява за хаоса, който е създала в системата“. В отговор пък общественият защитник заяви, че здравният министър не е в позиция да отправя подобни обвинения.

Подобни статии

Back to top button