Последни новиниСвят

Меркел срещу Макрон за новия председател на ЕК

Провал на преговорите за приемник на Жан-Клод Юнкер на поста председател на ЕК. Това е изходът от започналата снощи двудневна среща на лидерите на ЕС с цел набелязване на кандидатите за висшите постове в следващия мандат на европейските институции.

Според получената информация основният кандидат на ЕНП (партията победителка на евровота) Манфред Вебер, който е подкрепен от германския канцлер Ангела Меркел, не е срещанл одобрението на президента на Франция Еманюел Макрон да застане на този важен пост. 

Заради несъгласието между лидерите на двете големи държави в ЕС е насрочена нова среща на върха на 30 юни. 

„Европейският съвет проведе задълбочени консултации по номинациите, но нито една от кандидатурите не получи мнозинство. Постигнахме съгласие, че е необходимо решение, което да отразява многообразието в ЕС. Ще се срещнем отново на 30 юни”, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Преди началото на заседанието снощи Туск изрази оптимизъм, че съгласие може да бъде постигнато още на неформалната вечеря. Това обаче очевидно не се случи. Пред журналисти пък Макрон отрече да има съперничество между Франция и Германия за големите постове в европейските институции. 

Претенденти за председател на ЕК са още холандецът Франс Тимерманс от групата на социалистите и датчанката Маргрете Вестагер от групата на либералите и центристите. Наследникът, който ще заеме на 1 ноември поста от Жан Клод-Юнкер, трябва да получи подкрепата на 21 от 28 европейски лидери и да събере мнозинство от поне 376 гласа в ЕП.

Очаква се ако около личността на Вебер не бъдат изгладени противоречията, ЕНП да предложи друг свой представител, който да стане новият председател на ЕК.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button