БългарияНа Фокус

Над 10 млн. лева са щетите от пиратското излъчване на телевизия

Само за два месеца щетите, които са нанесени от пиратското излъчване на телевизия за големите национални програми като БТВ, НОВА и НВО е над 10 млн. лева. Това каза на брифинг по повод акциите срещу пиратството в няколко града на страната Явор Колев, началник отдел „Киберпрестъпност” в ГДБОП. Той даде още подробности за операцията, извършена в четвъртък, която доведе до прекратяване на излъчването на пет кабелни оператора.

„Операцията е проведена по сигнали от правоносители, които са установили, че техните програми се излъчват от тези кабелни оператори, за което не се плащат авторски права”, обясни Колев.

Освен злоупотреби с авторски права, кабелните оператори са укривали и данъци, а около 1/3 от абонатите им са в т. нар „сив сектор“.

Колев обясни, че при акцията срещу пиратското излъчване са били иззети само устройства, които имат отношение към разпространението на телевизионни програми. Легалната дейност на операторите по разпространение на интернет не е била засегната.

„В Бургас и Сандански са иззети сървари, имащи отношение към мобилно приложение за разпространение на телевизионни програми. Тези две компании са имали разработено мобилно приложение, чрез което до неограничен брой потребители в интернет са разпространявали телевизионни програми, за които нямат права”, обясни Колев.

„Интернет има в градовете Петрич, Сандански, Бургас и Кърджали. В Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил се твърди, че разпространената интернет услуга е била спряна. Не са изземани устройства, които имат отношение към осигуряване на свързаност на потребителите. Разбирам притеснението на гражданите, за това че са останали без телевизионни програми, но предвид обстоятелството, че това е извършвано от оператори, които не са имали уредени авторски права, е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс”, каза още Колев.

Той посочи, че иззетата техника е скъпа.

„Тя е свързана с разпространението на телевизионни програми. Освен че е доказателство за извършваната престъпна дейност, по този начин беше прекратено престъплението, което се извършваше”, коментира Колев.

Припомняме, че вчера министърът на вътрешните работи Младен Маринов подчерта, че страната ни трябва да увеличи действията си за борба с пиратството, защото съществува риск да попадне отново в забранитлния списък на САЩ.

Той от своя страна влияе до голяма степен при определяне на външнополитическите отношения на Вашингтон и има роля дори при възможността за премахване на визовия режим з български граждани.

Подобни статии

Back to top button