Последни новиниСвят

Над 100 хил. излязоха на протест срещу чешкия премиер

Протест от близо 100 000 души се проведе снощи на централния площад „Венцеслас“ в Прага с искане за оставката на премиера Андрей Бабиш. 64-годишният чешки милиардер преди година беше обвинен в присвояването на близо 2 милиона евро от европейски фондове, като одитна проверка на ЕК установи, че при Бабиш е налице конфликт на интереси, тъй като е едновременно и политик, и бизнесмен.

протест, чешкия премиер
снимка: Flashnews

Този протест е най-масовият от серията демонстрации, започнали в края на април с искане за оставката на Бабиш и правосъдния министър Мария Бенешова, която е заподозряна във възпирането на всякакви криминални разследвания срещу премиера.

протест, чешкия премиер
снимка: Flashnews

Подозренията са, че Бабиш, който е вторият по богатство човек в Чехия, все още получава печалби от компанията „Агроферт“, която е основал. Премиерът прехвърли на частен фонд през 2017 година акциите си в компанията – няколко месеца преди да заеме поста, за да избегне конфликт на интереси.


Това е най-голямата демонстрация в Чехия след падането на комунизма, обобщават международните журналисти, които бяха на мястото на събитието.

“Андрей Бабиш всяка седмица ни дава по още една причина да излезем на демонстрация. Дойде ни до гуша”, заяви заместник-председателят на неправителствената организация “Милион моменти за демокрация” Бенямин Рол.

“Не е нормално човек, който се намира в подобен конфликт на интереси и чиито лични проблеми вредят на цялата страна, да продължава да е министър-председател”, каза пред събралото се множество председателят на неправителствената организация Микулаш Минар

протест, чешкия премиер
снимка: Flashnews

Според публичните регистри на Словакия, където в роден Бабиш, той и съпругата му още фигурират като собственици на активи на компанията в страната.

Подобни статии

Back to top button