Последни новиниСвят

Над 30 души загинаха при мощна експлозия в Кабул

Поне 34 души са загинали, а близо 70 са ранени при мощна експлозия, която разтърси столицата на Афганистан – Кабул. Взривът се е случил тази сутрин в 8:55 часа. Талибаните поеха отговорност за екплозията. Говорителят на талибаните Забиула Муджахид каза, че мишена на атаката е било инженерното и логистично звено на афганистанското министерство на отбраната.

„Взривът е отекнал в 8,55 ч. местно време (4,25 ч. по Гринуич) в квартала „Пули Махмуд Хан”, заяви говорителят на министерството на вътрешните работи на Афганистан Насрат Рахими. Над града се издига стълб черен дим, а в зоната на взрива се чува стрелба.

Франс прес уточнява, че взривът е станал в пиков час в гъстонаселен район, близо до сградата, в която се намира телевизия Шамзад, която дори спряла за кратко да излъчва, а после показала кадри от силно повредените си помещения. В района се намират и афганистанските федерации по футбол и по крикет, както и военни сгради, допълват Франс прес и БТА.


Асошиейтед прес припомня, че близо се намира и американското посолство. ТАСС припомня, че в зоната на взрива се намира и министерството на отбраната на Афганистан.

Експлозията е била причинена от кола бомба, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, като се позоваха полицейски и здравни представители. Колата се взривила пред сградата на министерството на отбраната. После въоръжени мъже нахлули в съседна висока сграда, разположена в оживен пазар и започнали да стрелят по министерството оттам, допълва АП, като се позовава на полицейски източник. Районът вече е отцепен от полицията и от специалните сили.


 

Взривът става в момент, в който в катарската столица Доха се води нов кръг от разговори между представители на талибаните и американски представители. Те започнаха в събота.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button