Последни новиниСвят

Над 70 ранени при атаката срещу парламента на Грузия

Над 70 души са ранени след снощния протест на опозицията в Грузия, при който бе направен опит за атака срещу парламента. Това се съобщава от пресслужбата на Министерството на здравеопазването на страната.

„38 от пострадалите са служители на правоохранителните органи, а останалите – участници в акцията“, посочи пресслужбата.

Протестиращите в Тбилиси са разгромили централата на управляващата партия „Грузинска мечта – Демократична Грузия“ на булевард Руставели, съобщи обществената телевизия на Грузия „Превий канал“, предава ТАСС, цитирана от БТА. Отбелязва се, че демонстрантите също така са изгорили намерените в офиса знамена с емблемата на партията.

Грузия
снимка: Flashnews

По информация на местни медии полицията е използвала сълзотворен газ и гумени куршуми, за да прогони демонстрантите.

Няколко хиляди души се събраха вчера пред зданието на законодателния орган с искане за оставки на министъра на вътрешните работи на председателя на парламента. Демонстрантите опитаха да пробият полицейския кордон, замеряха силите на реда с бутилки и измъкнаха щитове от ръцете на полицаите. Полицията за борба с безредиците отговори със сълзотворен газ и стреля с гумени куршуми по протестиращите.

Грузия
снимка: Flashnews

Причини за масовия митинг стана участието на заместник-председателя на Държавната Дума Сергей Гаврилов и други делегати от Русия в 26-ата сесия на Общото събрание на Международната асамблея по православие в Тбилиси. Вчера сутринта Гаврилов откри заседанието в сградата на грузинския парламент. Опозиционните грузински депутати бяха възмутени от факта, че Гаврилов се е обърнал към делегатите от председателското място в парламента.

Грузия и Русия нямат дипломатически отношения, откакто водиха кратка война през 2008 г., а след това Москва призна независимостта на два отцепнически региона, Южна Осетия и Абхазия, където сега са разположени руски войски, припомни Ройтерс.

Вътрешната политика в Грузия е доминирана от отношенията с големия съсед и сюзерен от съветската епоха. Опозицията обвинява управляващата партия „Грузинска мечта – Демократична Грузия“, че не е достатъчно твърда към Москва.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button