БългарияНа Фокус

Невиждани жеги в Европа, у нас – порои

След като вчера абсолютният температурен рекорд във Франция беше счупен и живакът в термометрите достигна до 45 градуса по Целзий, горещините в Европа продължават. В сила остава червеният код за горещини във Франция. Високите температури вече взеха поне четири жертви в страната.

Днес в Париж се очаква да бъде най-горещият ден от седмицата. Температурите ще бъдат между 37-38 градуса. Архитектурата и естеството на сградите, особено в централната част около Айфеловата кула, където има вековни сгради, които не са климатизирани, създават проблеми за парижани.

Препоръчително е хората да преустановят планирани пътувания в тази зона страната. Очаква се събота да бъде последният горещ ден, а от неделя ще настъпи захлаждане.

Изключително високите температури активизираха и пожари, като стотици декари са горели в Южна Франция. Близо 550 пожарникари са се включили в спасителните акции, много от тях са ранени. Има и изпепелени къщи.

ООН ОТЧИТА РЕКОРДНИ ЖЕГИ

Тази година е на път да бъде сред най-топлите в историята и това означава, че периодът от 2015 г. до 2019 г. ще бъде най-горещият петгодишен период в историята. Това съобщи Световната метеорологична организация (СМО) към ООН, цитирана от „Ройтерс“.

Все още е рано да се каже дали горещата вълна в Европа се дължи на климатичните промени, каза говорител на организацията и предупреди, че ще се засилят горещите вълни, ще започват по-рано и ще приключват по-късно.

През тази седмица Европа е връхлетяна от гореща вълна. Днес Франция отчете температурен рекорд в историята си – 45 градуса по Целзий. Високи температури са отчетени също в Германия, Австрия, Швейцария, Великобритания и др.

У НАС ДЪЖДОВЕТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ

След като поройни дъждове причиниха сериозни щети на много места в България през последните седмици, горещините ще се редуват с нови порои, сочат прогнозите на синоптиците.

Днес над страната ще бъде предимно слънчево. Преди обяд преварявания са възможни над централните райони от страната. Максималните температури ще достигнат 25-30 градуса.

Над планините ще има много слънце. Най-голяма е вероятността за облаци и превалявания в масивите от Централна България. Вятърът на места ще бъде силен от Север. Най-високата очаквана температура на 1200 метра е около 18 градуса, над 2000 метра – около 11.

И по Черноморието ще бъде предимно слънчево. И там вятърът ще бъде от Север, но умерен. Максималните очаквани температури на въздуха и на морската вода са 26-27 градуса.

Жълт код е обявен за района на Бургас заради очаквано вълнение на морето от 3-4 бала.

Подобни статии

Back to top button