БългарияНа Фокус

Не проверяват финансовия министър заради субсидиите

Въпросът със субсидиите на партиите продължава да е една от основните теми в общественото пространство. В Министерството на финансите са започнали проверки на различни експерти във връъзка със случая. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти в Народното събрание. По думите му обаче той не е в списъка с проверяваните.

„Не ми е известно името ми да е в списъка на прокуратурата за партийните субсидии. Може да е там. Това го знае само прокуратурата“, съобщи Горанов.

Горанов уточни, че има конкретни имена на експерти от Министерството на финансите, за които държавното обвинение има съмнения, че са извършили престъпление:

„Има конкретни имена на експерти. Ако се говори за тезата на прокуратурата, че има извършено престъпление, това тепърва ще се изследва. Дори да допуснем, че тълкуванието на закона, което сме имали 20 години, е некоректно, то нито има умисъл, нито има преднамереност. Разходите не ги е правила държавата, правили са ги партиите“, коментира финансовият министър.

Според него в случая не става въпрос за липса на контрол, а за различно виждане как следва да се чете законът.

„Като позиция продължаваме да смятаме, че текстовете на чл. 25 и чл. 27 са структурирани така през годините, че да се получава преразпределение на гласовете в полза на правоимащите. Определени гласове, включени в общата сума за определяне на годишния размер на субсидията идват от партии и коалиции, които в последствие нямат право на субсидия и тези гласове се преразпределят“, каза още финансовият министър.

Припомняме, че от „Шоуто на Слави“ разпространиха информация, според която от 201 г. до сега всички партии са взимали не по 11 лева на глас, както е записано в закона, а по 13,20 лева на глас, съответно са им били разпределени над 6.5 млн. лева повече. В последствие Прокуратурата потвърди тази информация и разпореди да бъде започната проверка.

В парламента пък бяха приети на първо четене промени в Закона за политическите партии, които задължават формациите да върнат субсидиите, които са получили неправомерно. От ГЕРБ пък внесоха законопроект, който да направи субсидиите по един лева на глас. Това обаче според някои експерти крие рискове, че по този начин партиите могат по-лесно да станат зависими от корпоративни интереси.

 

Подобни статии

Back to top button