БългарияПоследни новини

Николай Банев: Цялата флора и фауна е в килията ми

Бизнесменът Николай Банев, обвинен в ръководене на организирана престъпна група и пране на пари остава в ареста, реши Специализираният наказателен съд. По време на делото днес той също се оплака от условията в ареста.

“Тоалетната е в стая, в която живеем 3-4 души. 24 часа в денонощието има някой там. Карето за разходки е по-малко 20 кв. м. Представете си каква ще е тази разходка, когато в карето се съберат 15 души и всеки от тях пуши цигара. Фините прахови частици са смесени с едри прахови частици – мухъл, влага… Има хлебарки, има и дървеници. Цялата флора и фауна е в килията”, разказа за живота зад решетките бизнесменът.

Молба за промяната на мярката му за неотклонение бе поискана от адвоката му Христо Ботев. Мотивът за искането бе, че Банев вече 8 месеца е в ареста без срещу него да е внесен обвинителен акт. 

„Доказателствата по делото бяха правилно интерпретирани от съдията. Това е единствената адекватна мярка към този момент за извършеното престъпление. Осемте месеца не са изтекли от както е взета мярката му от българския съд“, заяви прокурорът Мария Дойчева.

Оказа се още, че съдът не признава срокът, в който Николай Банев е бил в ареста във Франция и беше категоричен, че това по никакъв начин не е в разрез с правата на обвиняемия, както и че това не противоречи на европейската практика.

„Когато няма правосъдие, не говорим“, каза адвокатът на Банев Христо Ботев, според когото осемте месеца от задържането на Банев са факт.

Банев е обвинен като лидер на престъпна група за пране на над 1 млрд. лв., присвояване на 85 млн. лева и укриване на данъци.

Решението на съда може да бъде обжалвано в тридневен срок от днес пред Апелативния специализиран наказателен съд. Заседанието е насрочено за 4 юли.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button