БългарияНа Фокус

Нинова оттегли оставката си, обяви, че се е „завърнала“

На днешния конгрес на БСП, на който трябваше да се гласува оставката на председателя й Корнелия Нинова, това не се случи. Оставката беше оттеглена, а точката за обсъждането й – премахната от дневния ред на заседанието. 

„Не внасям пред Конгреса своята оставка, като съм напълно наясно какво ще последва и какво ще ми коства това. Другари, имах избор между два варианта. Първият: оставка на всяка цена, на инат, запазване на личното ми достойнство и его и юридически хаос, политически срив преди местни избори. Вторият: поемам имиджови щети върху себе си, което се отразява на моя личен авторитет, но предпазвам партията от хаос, битки за овладяването й с нечисти цели, загуба на подкрепа, срив в доверието и загуба на местни избори”. Така Нинова аргументира оттеглянето на оставката си.

Още преди първия час на Kонгреса, в залата заваляха призиви от областни структури на БСП да остане на поста си. А самата тя се изправи пред делегатите и направи своята равносметка за последните три години, в които е начело на левицата. 

„Преди три години ме избрахте за председател с програма, в която има ясно пет разписани ангажименти: 3 за БСП и 2 за България. За партията – предложих преместване на тежестта от централната партия към общинските структури и увеличаване на субсидията за тях. Променихме устава така, че всеки член на партията да избира председател. Увеличихме финансирането на структурите два пъти, за да можете да работите спокойно. Отменихме организационните съвети, които ви сменяха ръководствата насила. Отворихме партията за млади и подготвени хора, които да са мост – 13 депутати имаме до 40 г., 46 от депутатите за първи път са такива“. С тези думи Нинова се обърна към делегатите на Конгреса.

Като друг мотив за решението си да оттегли оставката си Нинова посочи, че остава на поста, защото иска да попречи на лобита извън партията да се намесват в партийните дела. Лидерката на левицата спомена поименно един от основните си вътрешнопартийни противници – бизнесмена Георги Гергов, като заяви, че той лично й е поискал оставката. 

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев коментира новината, заявявайки, че най-важното сега е подготовката за местните избори.

„Важното е да се състои това, което упорито се избягва – сериозен анализ за причините за загуба на два последователни избора“, коментира от своя страна Сергей Станишев.

Конгресът започна работа в зала 1 на НДК с мнозинство от 661 присъстващи делегати от общо 780 регистрирани. По решение на ръководството от конгреса заседанието се води от Деница Златева и Янаки Стоилов.

Ако тази новина е била интересна за Вас, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button