На ФокусСвят

Нови атаки срещу танкери в Оманско море

44-души бяха евакуирани от два танкера в Оманско море днес, след като на корабите им избухнаха експлозии. Това предаде BBC.

Иран заяви, че е оказал помощ на два чуждестранни танкера, претърпели злополука тази сутрин в Оманския залия, като е спасил 44 моряци.

Пети американски флот съобщи, че е получил сигнали за бедствие от два нападнати петролни танкера в залива, на които оказва помощ.

По-рано британската организация за безопасност на морските търговски операции предупреди днес, че в Оманския залив е станал инцидент и призова за изключително внимание на фона на напрежението между САЩ и Иран.

Танкер, нает от тайванската държавна петролна компания за превозване на гориво от Близкия изток, беше нападнат днес, заяви висш служител на фирмата, цитиран от Ройтерс и БТА.

По информация на посолствата на България в Иран и Катар няма данни за български граждани, които да са част от екипажите на двата танкера, атакувани в Оманския залив.

Това съобщават от МВнР.

Всички членове на екипажите са били евакуирани, има данни за един леко пострадал. Дипломатическата мисия на България в Техеран, както и посолството ни в Доха, акредитирано и за Оман, са в контакт с местните власти по случая. При необходимост българските граждани могат да потърсят съдействие в посолството ни в Иран – на тел. +98 21 88 77 56 62 и в посолството ни в Катар – на телефон +974 44 12 00 23.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че Иран стои зад атаките срещу танкери в Оманския залив.

Помпео заяви, че е инструктирал посланика на САЩ в ООН да повдигне въпроса пред Съвета за сигурност.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button